Papa Franjo nadopunio norme o zločinima koje sudi vatikanski doktrinarni ured

Papa
Foto: fah

Papa Franjo je u utorak nadopunio proceduralne norme Kongregacije za nauk vjere za najteže zločine, uključujući raskol, sakramentalno skrnavljenje i zlostavljanje maloljetnika, prenosi CNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je 7. prosinca proglasio nove prilagodbe “Normi ​​o deliktima rezerviranim za Kongregaciju za nauk vjere”, dan prije stupanja na snagu revizije VI. knjige Kodeksa kanonskog prava.

Sama definicija zločina nije promijenjena. No, nova verzija normi usklađena je s izmjenama knjige VI, kao i s nedavnim zakonima koje je izdao papa Franjo, uključujući njegov motu proprios Kao majka puna ljubavi i Vos estis lux mundi.

Nove norme sada uključuju i mogućnost da papa izravno, bez suđenja, odredi razrješenje iz klerikalnog stanja u slučajevima zločina protiv vjere, kao što su hereza, otpadništvo i raskol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Norme o deliktima rezerviranim za Kongregaciju za nauk vjere” objavio je Ivan Pavao II 2001., a izmijenio ih je Benedikt XVI. 2010. godine.

Zločini protiv sakramenata

Osim zločina protiv vjere, doktrinarna kongregacija sudi i zločine protiv sakramenata, uključujući skrnavljenje posvećene hostije, simulaciju mise, navođenje na grijeh protiv šeste zapovijedi tijekom ispovijedi i kršenje pečata ispovijedi. .

Drugi teški delikti uključeni u norme su pokušaj zaređenja žene, klerikalno zlostavljanje maloljetnika i posjedovanje dječje pornografije od strane svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Promjene koje su uvedene uglavnom se tiču ​​proceduralnih aspekata, s ciljem pojašnjenja i olakšavanja pravilnog vođenja crkvenog pravnog djelovanja u provođenju pravde”, izvještavaju Vatican News.

Glavne revizije knjige VI. Kodeksa kanonskog prava, koja pokriva kazneno pravo u Crkvi, uključujući sankcije povezane sa svećeničkim spolnim zlostavljanjem, stupile su na snagu 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrešnog začeća.

Revizije je prvi naručio Benedikt XVI. kako bi se poboljšala učinkovitost kaznenih sankcija kodeksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći nakon objavljivanja revizija, mons. C. Michael Padazinski, predsjednik Društva kanonskog prava Amerike, rekao je: „Ovo ponovno jačanje kanonskog prava dobrodošla je nužnost za rad naših članova kanonista u ime Crkve i bit će, kako kaže Sveti Otac, instrument za dobrobit duša.”

“Prekategoriziranje kaznenog djela seksualnog zlostavljanja maloljetnika iz delikta protiv celibata u delikt protiv dostojanstva ljudske osobe izvanredan je razvoj. To pokazuje promjenu od načina razmišljanja koji je prvenstveno usmjeren na optuženog svećenika prema brizi za pojedinca koji je povrijeđen”, rekao je.

Padazinski je također istaknuo značaj izmjena koje stupaju na snagu na blagdan Bezgrešnog začeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.