Site icon narod.hr

Papa Franjo o srpu i čekiću s raspetim Kristom: ‘Marsistička ideologija je pogrešna, ali nije me uvrijedio ovaj dar’

Vatican Insider je objavio transkript papinog intervjua u zrakoplovu na putu iz Južne Amerike, a jedno od pitanja je o ono vezano uz poklon koji je papa primio od bolivijskog predsjednika Eva Moralesa. Upitan kako se osjećao kada mu je predsjednik Morales poklonio raspelo sa srp i čekićem i gdje je završio, papa Franjo je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bio sam znatiželjan, nisam znao da je pater Luis Espinal bio i kipar i pjesnik. Saznao sam to tek u ovih posljednjih nekoliko dana. Ugledao sam to, i za mene je to bilo iznenađenje. Možete ga kategorizirati kao oblik protestne umjetnosti. U Buenos Airesu, prije nekoliko godina, bila je izložba koja je prikazivala djela dobrog kipara, kreativnog Argentinca koji je umro. I to je bila prosvjedna umjetnost, i sjećam se da je jedno djelo prikazivalo raspetog Krista na bačenoj bombi: kritika protiv kršćanstva, ali zbog njegovog savezništva s imperijalizmom. Ja bih to kvalificirao kao protestnu umjetnost, koja u nekim slučajevima može biti uvredljiva.

U ovom konkretnom slučaju, pater Espinal je ubijen 1980. godine. To je bilo vrijeme kada je Teologija oslobođenja imala mnogo različitih grana. Jedna od tih grana koristila je marksističku analizu stvarnosti i vlč. Espinal je dijelio ove ideje. Znao sam to jer sam te godine bio rektor Teološkog fakulteta, a mi smo o tome puno razgovarali. U istoj godini, general Družbe pater Pedro Arrupe poslao je pismo isusovcima moleći ih da se prestanu baviti marksističkom analizom stvarnosti i četiri godine kasnije, 1984. godine Kongregacija za nauk vjere objavila je prvi dokument koji je bio kritika, te drugi, koji se više otvara kršćanskim stavovima.

Espinal je bio poklonik ove marksističke analize i on je kreirao ovo djelo. Njegova poezija također pripada tom žanru. To je bio njegov život, njegov način razmišljanja. Bio je poseban čovjek, bogat u ljudskoj genijalnosti, čovjek dobre vjere. Hajdemo to ovako protumačiti: Shvaćam njegov rad i nisam ga doživio uvredljivim. Nosim ga sa sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavio sam dekorativne počasti koje mi je poklonio predsjednik Morales…

Nikada nisam prihvaćao takve ukrase, ali Morales je postupio u dobroj vjeri, da mi ugodi, pa sam to prihvatio kao nešto što dolazi iz naroda. Pomolio sam se u vezi toga i pomislio kako ću ih ostaviti kod Gospe od Copacabane, tako da oni idu u svetište. Drvenog Krista sam uzeo sa sobom.”

‘Ideologija marksizma je pogrešna’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je ranije na pitanje o nekim dijelova pobudnice “Evangelii Gaudium” koji su naišli na kritike ultrakonzervativaca u SAD-u, te kako se osjeća kada ga nazivaju marksistom rekao da je: “Ideologija marskizma je pogrešna. Ipak, upoznao sam mnogo marksista koji su dobi ljudi, pa se ne osjećam uvrijeđenim”.

Pojasnio je i dio pobudnice koji se odnosi na gospodarstvo koje “ubija”: ” U pobudnici ne postoji ništa što se ne nalazi u socijalnom nauku Crkve. O njoj nisam govorio s tehničkog stajališta, nego sam pokušao prikazati što se zapravo događa. U dijelu teksta o kojemu je riječ navodi se pojam ‘ekonomije kapanja’ koja pretpostavlja gospodarski rast potaknut razvojem slobodnog tržišta koji je trebao donijeti socijalnu pravdu u svijetu. Bilo je obećano da će se čaša koja se napuni preliti, a potom će siromašni imati koristi od toga. Ali umjesto toga se događa da kada je čaša puna, ona se onda odjednom na čudesan način povećava i nikada ništa ne dođe do siromašnih. Jedino sam se na tom mjestu pozvao na tu određenu teoriju. Ponavljam, nisam govorio s tehničkog stajališta nego u skladu sa socijalnim naukom Crkve. Govoriti takvo što ne znači biti marksist.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version