Papa Franjo odao priznanje Međugorju: Počinje svjetski maraton krunice za prestanak pandemije

papa međugorje
Foto: Fah, Marijanski zavjet za Domovinu, Mateo Ivanković

Riječ je o globalnom molitvenom maratonu krunice u kojem će svaki dan u svibnju jedno svetište svijeta predvoditi svjetsku krunicu katolika cijelog svijeta. Međugorje, kao o jedno od 30 svetišta svijeta, biti će mjesto iz kojeg će se molitva krnunice predvoditi 15. svibnja u 18 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o svjetskoj inicijativi molitve krunice koju je potaknuo papa Franjo u svibnju – Marijonom mjesecu posvećenom krunici.

Papa Franjo ovim činom odao je priznanje Međugorju. Iako je Međugorje još uvijek službeno nepriznato, i nema status svetišta Katoličke Crkve poput npr. Marije Bistrice ili Trsata u Hrvatskoj, papa Franjo upravo je Međugorje uvrstio među 30 svetišta svijeta. Iz tih 30 svetišta će se kroz svibanj predvoditi molitva krunice na inicijativu svetog Oca s nakanom prestanka pandemije, ali i svih drugih zala koja su se sručila na čovječanstvo, piše Medjugorje news

Riječ je o globalnom molitvenom maratonu u kojem će svaki dan u svibnju jedno svetište svijeta predvoditi krunicu, a od svih svetišta hrvatskog naroda izabrano je Međugorje iz kojeg će se molitva predvoditi 15. svibnja u 18 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvoga će dana, 1. svibnja, molitveni maraton započeti papa Franjo, a on će ga i zaključiti 31. svibnja. Molitva krunice prenosit će se izravno na službenim kanalima Svete Stolice svakoga dana u 18 sati. Popis svetišta koji predvode krunicu, a među njima i Međugorje, s molitvenim nakanama, pogledajte ovdje.

Podsjetimo, papino imenovanje nadbiskupa Henryka Hosera u Međugorje bio prvi je korak prema priznanju legitimiteta Međugorja i svojevrsni korak prema proglašenju Međugorja svetištem, što je potpuno neovisno o priznanju ukazanja. Odgovarajući na pitanje o budućnosti Međugorja nadbiskup Hoser rekao je: „Nije lako odgovoriti. To ovisi o mnogim elementima. Mogu reći što je već i kako se može ojačati. Iskustvo iz kojeg dolazi 700 redovničkih i svećeničkih zvanja nesumnjivo jača kršćanski identitet, vertikalni identitet u kojem se čovjek, po Mariji, okreće uskrslom Kristu. Svatko tko dođe do njega nudi sliku Crkve koja je još uvijek živa i osobito mlada“.

Dakle, sama ukazanja ne moraju biti priznata da bi Međugorje dobilo status svetišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, do službenog imenovanja Međugorja svetištem još nije došlo, pa je ovo uvrštenje Međugorja u 30 svetišta svijeta koja predvode molitveni maraton, još jedan mali znak potpore Pape Franje Međugorju koje je prije pandemije okupljalo milijun ljudi godišnje oko Euharistijskog Isusa, a što je znak koji nitko do sad nije mogao osporiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.