Papa Franjo: Potrebna je prisutnost žena u društvenom i crkvenom životu

FaH

Žene imaju biti prisutne na raznim područjima života, kako bi pridonijele jedinstvu ljudske obitelji, nadilazeći kulturu odbacivanja – istaknuo je papa Franjo susrevši se u Vatikanu sa sudionicima opće skupštine Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, koji su se ovih dana okupili te raspravljaju o temi „Uloga žene u odgoju za opće bratstvo“. Žene s njihovim darovima i sposobnostima, ali i muškarce, Papa je, javlja Radio Vatikan, upozorio da idu zajedno prema dijalogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je više nego ikada potrebno da žene budu nazočne u društvenom, gospodarskom, političkom, nacionalnom, međunarodnom i crkvenom životu. Tom tvrdnjom izrečenom u prigodi opće skupštine Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog Papa želi ponovno istaknuti važnost žene u odgoju za opće bratstvo, i to u svijetu koji zasjenjuje i pogađa njezino dostojanstvo, čineći ju često žrtvom zlostavljanja i nasilja.

Žene su, naime, pa čak i djeca, među najčešćim žrtvama slijepoga nasilja. Tamo gdje prevladaju mržnja i nasilje, oni uništavaju obitelji i društva, priječeći ženi da, u zajedničkim namjerama i djelovanju s muškarcem, mirno i djelotvorno obavlja svoje poslanje odgojiteljice – napomenuo je Papa.

Prvi je korak prema pravednijem i bratskijem društvu – po Papinu mišljenju – vrjednovanje uloge žene, također putem pravnih sredstava, tako da mogu svoje darove u potpunosti prenositi cijeloj zajednici, te pridonositi jedinstvu ljudske obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o tomu da se poveća prostor djelotvornije nazočnosti ženâ. Mnogo je žena koje u svojim svakodnevnim dužnostima, koje izvršavaju požrtvovno i savjesno, a katkada i herojskom hrabrošću, svoj ženski genij i svoja dragocjena obilježja ulažu u najrazličitije, posebne i stručne sposobnosti, uz stvarno iskustvo majki i odgajateljica – napomenuo je papa Franjo.

Ali, žene se mogu – prema Papinim riječima – potpuno uključiti i u razmjenu na razini vjerskoga iskustva, kao i na teološkoj razini. Mnoge su žene dobro pripremljene za susrete međureligijskoga dijaloga na najvišim razinama, i to ne samo s katoličke strane. To znači da prinos ženâ ne treba ograničavati na „ženske“ teme, ili na susrete samih žena. Dijalog je put koji žena i muškarac imaju prijeći zajedno – istaknuo je papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.