Site icon narod.hr

Papa Franjo pozvao: svjedočite istinu o braku i branite vjerske slobode

“Brak, kojeg je Spasitelj uzdigao na čast sakramenta, u Stvoriteljevom je planu prirodna institucija, doživotni savez ljubavi i vjernosti između muškarca i žene, usmjeren na njihovo usavršavanje i posvećenje i na budućnost naše ljudske obitelji”, stoji u poruci kojom je papa Fanjo poslao svoje dobre želje Kolumbovim vitezovima koji su održali svoju 133. Vrhovnu konferenciju u Philadelphiji u Pennsylvaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poruci koju je potpisao vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, naslovljenoj na vrhovnog viteza Kolumbovih vitezova, Carla Andersona, papa Franjo jamči kako je u molitvi uza sve sudionike koji razmatraju temu „Stvoritelj nas je obdario životom i slobodom“. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Njegova Svetost papa Franjo obaviješten je da će se od 4. do 6. kolovoza 2015. održavati 133. Vrhovna skupština Kolumbovih vitezova u Philadelphiji, Pennsylvania. Zamolio me da prenesem njegove tople želje svim sudionicima, kao i jamstvo da je uz vas u molitvi.

Brak – prirodna institucija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripremajući se za posjet Philadelphiji sljedećeg mjeseca radi Osmog svjetskog susreta obitelji, Sveti Otac izražava svoje duboko poštovanje prema postojanom javnom svjedočenju Vašeg Reda za naše kršćansko shvaćanje braka i obitelji. Brak, kojeg je Spasitelj uzdigao na čast sakramenta, u Stvoriteljevom je planu prirodna institucija, doživotni savez ljubavi i vjernosti između muškarca i žene, usmjeren na njihovo usavršavanje i posvećenje i na budućnost naše ljudske obitelji. U današnje vrijeme, kada instituciju braka napadaju moćne kulturne sile, vjernici su pozvani svjedočiti za ovu osnovnu istinu biblijske vjere i prirodnog zakona, što je ključno za mudro i pravedno uređenje društva. Kako bi se suočili sa suvremenim moralnim, društvenim i političkim izazovima, od njih će se tražiti velika mudrost i ustrajnost – “postojanost svetih, onih što čuvaju zapovijedi Božje zapovijedi i vjeru Isusovu” (Otk 14,12).

Potrebna mobilizacija svih građana za opće dobro

Zato Njegova Svetost vjeruje kako će tema ovogodišnje Vrhovne konferencije, “Stvoritelj nas je obdario životom i slobodom”, privući pozornost na dužnosti američkih katolika, upravo kao odgovornih građana, kako bi pridonijeli argumentiranoj obrani onih sloboda na kojima je zasnovana njihova nacija. Njihov je temelj vjerska sloboda, shvaćena ne samo kao sloboda štovanja prema osobnom izboru, nego i kao sloboda, pojedinaca i institucija, da govore i djeluju onako kako im nalaže njihova savjest. U onoj mjeri u kojoj to pravo ugrožavaju bilo invazivne javne politike ili rastući utjecaj kulture koja postavlja takozvana osobna prava iznad općeg dobra, postoji potreba za mobilizacijom savjesti svih građana koji su, bez obzira na stranku ili vjeroispovijest, zabrinuti za opću dobrobit društva. Sveti se Otac nada da će program kateheze i molitve koju su Vitezovi uveli u svjetlu nadolazeće Sinode o obitelji i Svjetskog susreta obitelji značajno pridonijeti ovom proročanskom svjedočenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštita vjerskih sloboda

Zaštita vjerske slobode također mora uključiti savjest vjernika na globalnoj razini, kao odgovor na napade pokrenute protiv manjinskih zajednice, najčešće kršćanskih, u različitim dijelovima svijeta. Njegova je Svetost duboko zahvalna za napore Vitezova da podignu svijest javnosti o ovoj teškoj tragediji čovjekoljublja. Također je zahvalan za praktičnu solidarnost iskazanu pojedincima i obiteljima koji pate kroz nedavno osnovan Kršćanski fond za pomoć izbjeglicama. Papa još jednom poziva vaš Red na postojanu molitvu u obiteljima, župama i na lokalnim skupštinama za ovu našu progonjenu braću i sestre koji jedino nastoje biti vjerni Kristu. Nužno je da katolici diljem svijeta neprestano prinose žrtve svojih molitava za obraćenje srdaca i okončanje fanatičnog nasilja i netolerancije te opće priznanje onih osnovnih ljudskih prava koja ne daje država, nego ruka Stvoritelja kojeg svi vjernici zazivaju kao Boga mira.

Naposljetku, Sveti Otac me zamolio da izrazim njegovo poštovanje prema iznimnim dobrotvornim, obrazovnim i duhovnim aktivnostima kojima Kolumbovi vitezovi pridonose misiji Crkve i njegovom osobnom služenju kao Petrova nasljednika, zaduženog za brigu o svim Crkvama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučajući napore Vrhovne skupštine zagovoru Marije, Prijestolja Mudrosti, Sveti Otac jamči svim Vitezovima i njihovim obiteljima da ih se na poseban način spominje u svojim molitvama. S velikom ljubavlju daje vam svoj apostolski blagoslov kao zalog snage i Gospodinova mira.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version