Papa Franjo u homiliji istaknuo tri vrste svećeničkog ‘umora’ – od naroda, od neprijatelja i od sebe

“Tri vrste svećeničkog umora: umor ‘od naroda’, ‘od neprijatelja’ i ‘od samoga sebe’ te Isus koji čisti svoje učenike”, okosnice su današnje Papine homilije na jutarnjoj misi posvete ulja u Bazilici sv. Petra, prenosi Vatikanski radio. Napomenuo je da često razmišlja i moli o problemu svećeničkog umora – osobito kad je sam na rubu snaga, papa je Franjo upozorio na opasnost „odmaranja kako nam se prohtije“, „kao da se odmor ne tiče Boga. Ne smijemo upasti u tu napast“, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VATICAN POPE FRANCIS

“Međutim, kad se svećenik, mrtav-umoran, može pokloniti i reći ‘Dosta za danas, Gospodine’ i povjeriti se Ocu – onda zna da neće pasti, već da će biti obnovljen”, ohrabrio je Papa, napominjući da je način na koji se odmaramo od ključne važnosti za svećeničku plodnost. U tom pogledu, Sveti je Otac predložio nekoliko pitanja: Znam li se odmoriti prihvaćanjem ljubavi i zahvalnosti koju primam od Božjega naroda? Ili nakon pastoralnog rada, tražim profinjenije načine odmaranja, koji nisu od siromaha, već koje pruža potrošačko društvo?

“Svećenički rad nije lagan ili izvanjski posao, poput manualnoga rada ili izgradnje župne dvorane. Zadaci koje Isus povjerava svećeniku uključuju sposobnost suosjećanja: radost s mladencima, smijeh s novokrštenim djetetom, patnja s onima koji primaju bolesničko pomazanje i slično. Naše srce, u tom su-osjećanju, biva iscrpljeno i slomljeno u tisuću komadića”, ustvrdio je papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri su vrste umora koje je Papa uvidio: “Na prvome je mjestu ‘umor od naroda, od mnoštva’. Za Gospodina, a tako i za nas, to može biti iscrpljujuće, ali je to dobar i zdrav umor, plodan i pun radosti. To je umor svećenika koji ima miris ovaca i nema ništa s onima koji nose skupe mirise i gledaju na druge izdaleka i svisoka”, objasnio je Sveti Otac, dodajući: “Ako Isus pase stado među nama, ne možemo biti pastiri kiselog i turobnog lica ili, još gore, pastiri koji se dosađuju”.

Na drugome je mjestu „umor od neprijateljâ“: „Đavao i njegovi sluge nikada ne spavaju i, budući da njihove uši ne podnose Riječ Božju, neumorno rade ne bi li je ušutkali ili izobličili. Zli je daleko lukaviji od nas i u jednom trenutku može uništiti ono što smo dugo i strpljivo izgrađivali”, upozorio je Papa.

Na trećem je mjestu „umor od samih sebe“ – i on je možda najopasniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Druga su dva umora rezultat svećenikove izloženosti i izlaženja iz sebe, dok je ovaj treći samo-odnosan. To je umor ‘žaljenja za loncima egipatskim’ i ‘očijukanje sa svjetovnom duhovnošću’. Kad ostanemo sami, shvaćamo koliko je dijelova našega života uronjeno u tu svjetovnost, tako da imamo osjećaj da se nikada ne mogu do kraja isprati. To može biti opasan umor, a njegov je uzrok napuštanje ‘prve ljubavi’. Ono što se ne voli, umara”, objasnio je Papa.

“Što Gospodin radi sa svećenikovim pastoralnim umorom? Odgovor se nalazi u slici Isusa koji učenicima pere noge. Tako pročišćava i samu njihovu službu. Isus osobno čisti svaku mrlju i svjetovni smog; pere nas i čisti od svega što smo nakupili na nogama dok ga slijedimo. To je nešto sveto. Ne dopušta da vaše noge ostanu prljave“, potaknuo je Sveti Otac.

“Isus čisti samu našu službu, tako da se s pravom možemo osjećati radosni, ispunjeni, slobodni od straha i krivice, potaknuti ići na svaku periferiju. Naučimo kako biti umorni, ali umorni na dobar način“, ustvrdio je na kraju papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.