Papa Franjo završio afričku turneju, otputovao u Rim

Papa Franjo je u ponedjeljak iz Banguija otputovao u Rim nakon završetka afričke turneje tijekom koje je pohodio Keniju i Ugandu, te Srednjoafričku Republiku koja je bila posljednja postaja njegova putovanja po Africi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prigodi posjeta Banguiju gdje je bio raspoređen velik broj pripadnika UN-ovih snaga (MINUSCA), Papa je tijekom jutra posjetio glavnu džamiju u PK5, muslimanskoj enklavi u prijestolnici Srednjoafričke Republike gdje su svakodnevni napadi pripadnika kršćanskih i animističkih milicija.

“Kršćani i muslimani su braća” i moramo reći “ne osveti, nasilju i mržnji”, istaknuo je Sveti Otac nakon dolaska u džamiju gdje ga je primio veliki imam Nehedi Tidžani u nazočnosti katoličkih i protestantskih izaslanstava.

Papa se obratio nekoliko stotina ljudi, među kojima su bili izbjeglice s kojima se sastao u krugu džamije, u opuštenu ozračju premda uz jako osiguranje plavih kaciga koje su stražarile na minaretima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa u Banguiju otvorio Sveta vrata. Kršćani trebaju “utjeloviti Božje srce”

Nije u Rimu, nego u Banguiju u Srednjoafričkoj Republici, jednoj od periferija svijeta, Papa Franjo – nekoliko dana prije početka na razini opće Crkve – započeo Jubilej milosrđa. Jučer je otvorio Sveta vrata i potom prvi kroz njih ušao u katedralu u Banguiju, gdje je slavio svetu misu. Tijekom liturgije, Papa je pružio znak mira mjesnom imamu i predstavniku evangeličke zajednice, piše Vatikanski radio

Bangui postaje duhovna prijestolnica svijeta. Jubilej milosrđa unaprijed započinje u ovoj zemlji. Svi molimo za mir, milosrđe, pomirenje, oprost i ljubav“ – rekao je papa Franjo, otvarajući Sveta vrata. Ta je gesta osobito značajna za Srednjoafričku Republiku, državu koja još uvijek pati zbog krvavog građanskog rata. No Božja snaga – istaknuo je Papa – liječi čovjeka, podiže ga i omogućuje mu da započne novi život prelaskom na drugu obalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ne možemo prijeći na drugu obalu ako Bog nije s nama, oslobađajući nas od podjela i suparništva – napomenuo je, dodajući kako nam je graditi Božju Crkvu kao obitelj koja je otvorena svima i skrbi se o najpotrebitijima. A temelji te Crkve su blizina i duh zajedništva. To nije prije svega pitanje financijskih sredstava – ustvrdio je. Dovoljno je zapravo sudjelovati u životu Božjega naroda, pružajući razloge nade koja je u nama, svjedočeći beskrajno Božje milosrđe.

Ljubav prema neprijateljima – istaknuo je papa Franjo – čuva nas od napasti osvećivanja i od spirale odmazde koja nikada ne završava. Gospodin je ljubav, a kršćani su pozvani to svjedočiti, osobito tamo gdje vlada nasilje, mržnja, nepravda ili progon. Snaga ljubavi ne povlači se ni pred čim – naglasio je Papa. Gospodin je snažniji od svega, a čak i kad izbiju sile zla, Bog ima posljednju riječ. A ta riječ bit će ljubav.

Sve one koji nepravedno koriste oružje ovoga svijeta pozivam da odlože ta sredstva smrti i radije se oboružaju pravednošću, ljubavlju i milosrđem, istinskim jamcima mira – rekao je Sveti Otac. Obraćajući se na koncu osobama koje su u Srednjoafričkoj Republici zauzete u naviještanju evanđelja, kazao je da su pozvani otkriti Gospodina kao pravo središte svega dobra. To je – kako se izrazio – poziv utjeloviti Božje srce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održao je 19 govora i saslušao svjedočanstva djece vojnika, žrtava AIDS-a i žrtava ratova i bijede

Papa je doputovao u nedjelju u Srednjoafričku Republiku, a u ponedjeljak je završio svoj obilazak po afričkim zemaljama tijekom kojega je još posjetio Keniju i Ugandu.

Sastao se s privremenom predsjednicom Srednjoafričke Republike Catherinom Samba-Penza i održao misu na kojoj je pozvao kršćane da oproste svojim neprijateljima kako bi pobijedili nasilje.

Riječ je o 11. putovanju u inozemstvo 78-godišnjeg Jorgea Bergoglija otkad je u ožujku 2013. imenovan papom. Njegovo putovanje dolazi usred velikih napetosti u međunarodnim odnosima, neposredno pošto je Turska srušila ruski borbeni zrakoplov u Siriji, te nakon terorističkih napada u Parizu i napada u glavnom malijskom gradu Bamaku kojim su džihadisti pokušali destabilizirati Afriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pet dana natrpanog rasporeda, od 25. do 30. studenoga, Papa je pronosio poruke mira, socijalne pravde i dijaloga između islama i kršćanstva.
Održao je 19 govora i saslušao svjedočanstva djece vojnika, žrtava AIDS-a i žrtava ratova i bijede.

Glavni događaj zbio se u nedjelju, 29. studenoga, kada je Papa otvorio Sveta vrata u katedrali u Banguju, deset dana prije nego što će u Rimu proglasiti početak Svete godine milosrđa. Franjo očekuje da će proglašenjem toga jubileja (Svete godine) pridonijeti pomirenju i oprostu u katoličkom svijetu i izvan njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.