Papa: Motu proprio ‘Poput brižne majke’

Biskupi koji su bili nemarni glede spolnih zlostavljanja maloljetnika bit će udaljeni uz službe. Tako piše u Motu proprio „Kao jedna brižna majka“ pape Franje, koji je odlučio još više ojačati borbu Crkve protiv zlostavljanja maloljetnika, prenosi hr.radiovaticana.va.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što određuje Sveti Otac:

Apostolsko pismo motu proprio pape Franje „Poput brižne majke“.

Poput brižne majke Crkva ljubi svu svoju djecu, a posebnim osjećajem ljubavi njeguje i štiti najmanje i najslabije: riječ je o zadatku koji Krist povjerava svekolikoj kršćanskoj zajednici. Svjesna toga, Crkva posvećuje brižljivu njegu zaštiti djece i najranjivijih odraslih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta se zadaća zaštite i njege odnosi na čitavu Crkvu, ali je poglavito moraju obavljati crkveni pastiri. Stoga dijecezanski biskupi, eparsi i svi oni koji su odgovorni za partikularne Crkve, trebaju biti naročito marni u zaštiti najslabijih među osobama koje su im povjerene.

Kanonsko pravo već predviđa mogućnost udaljavanja iz crkvene službe „zbog važnih razloga“: to se odnosi i na dijecezanske biskupe, na eparhe i sve one koje pravo s njima izjednačuje (usp. Kan. 193 §1 CIC; Kan. 975 § 1 CCEO). Ovim pismom kanim jasnije odrediti da je među takozvane „važne razloge“ uključena nemarnost biskupa u izvršavanju njihove službe, poglavito što se tiče slučajeva spolnog zlostavljanja maloljetnika i starijih ranjivijih osoba, kako je predviđeno u motu propio Sacramentorum Sactitatis Tuetela svetoga Ivana Pavla II., koji je moj ljubljeni prethodnik Benedikt XVI još poboljšao. U tim slučajevima primjenjivat će se sljedeći postupak.

Članak 1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

§ 1. Dijecezanski biskup ili eparh, ili pak onaj, premda i privremeno, ima odgovornost za jednu partikularnu Crkvu, ili drugu zajednicu vjernika njoj izjednačenu u smislu Kan. 368 CIC i Kan. 313 CCEO, može biti zakonski udaljen sa svoje dužnosti, ako je, zbog nemarnosti, učinio ili pak nije spriječi čine koji su prouzročili veliku štetu drugima, bilo da je riječ o fizičkim osobama ili o svekolikoj zajednici. Šteta može biti fizička, moralna, duhovna ili materijalna.

§ 2. Dijecezanski biskup ili eparh može biti udaljen jedino ako je objektivno pridonio teškom umanjivanju marnosti koju od njega zahtijeva njegova pastoralna služba, čak i bez njegove teške moralne krivnje.

§ 3. Ako je pak riječ o zloporabi maloljetnika ili odraslih ranjivih osoba dostatno je da nedostatak bude važan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

§ 4. S dijecezanskim biskupom ili eparhom izjednačeni su viši poglavari redovničkih instituta i društava apostolskoga života papinskoga prava.

Članak 2

§ 1. U svim slučajevima u kojima se pojavljuju ozbiljni pokazatelji onoga što predviđa prethodni članak, nadležna Kongregacija Kurije može pokrenuti mjerodavnu istragu, obavještavajući o tomu osobu, a omogućujući joj da pribavi dokumente i svjedočanstva.

§ 2. Biskupu će biti omogućena obrana, što će moći činiti sredstvima koje predviđa pravo. Bit će upoznat sa svim razdobljima istrage i uvijek će moći sresti čelnike Kongregacije. Ako spomenuti susret ne traži biskup, sam će ga dikasterij predložiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

§ 3. Nakon što biskup iznese svoju obranu, Kongregacija može narediti naknadnu istragu.

Članak 3

§ 1. Prije donošenje konačne odluke Kongregacija može sresti, prema potrebi, druge biskupe ili eparhe, članove Biskupske konferencije, ili Biskupske sinode Crkvî posebnoga prava, kojoj pripada biskup ili eparh pod istragom, s ciljem raspravljanja o slučaju.

§ 2. Kongregacija donosi svoje odluke na redovnom zasjedanju.

Članak 4

Ako smatra prikladnim udaljiti biskupa, Kongregacija će, ovisno o okolnostima slučaja,

– U kratkom vremenu uručiti dekret o udaljavanju;

– Bratski savjetovati biskupu da u roku od petnaest dana da ostavku. Ako biskup ne odgovori u previđenom roku, kongregacija može izdati dekret o udaljavanju.

Članak 5

Odluku kongregacije o kojoj se govori u 3. i 4 članku, treba odobriti Rimski Prvosvećenik, koji će se, prije donošenja konačne odluke, savjetovati sa za to određenim kolegijem pravnika, blagovremeno imenovanih.

Sve to što sam odlučio ovim Apostolskim pismom danim kao Motu proprio, određujem da se u cijelosti poštuje, unatoč bilo kojoj oprečnoj stvari, premda bila dostojna posebnoga spomena, te određujem da se objavi u službenim novinama Acta Apostolicae Sedis, i u dnevniku l’Osservatore Romano stupajući na snagu 5. rujna 2016. godine.

Iz Vatikana, 4. lipnja 2016. godine

Papa Franjo

Papa se obratio sucima na skupu o borbi protiv trgovine ljudima i organiziranoga kriminala

Papa je sinoć u Vatikanu potpisao deklaraciju o borbi protiv organiziranog kriminala i trgovanja ljudima. Ponovno je pozvao na zaštitu žrtava.

Žrtve se nadaju da nepravda „neće imati zadnju riječ“ – rekao je papa Franjo obraćajući se sudionicima skupa sudaca i tužitelja za borbu protiv trgovine ljudima, koji je organizirala Papinska akademija za društvene znanosti.

Mnoge žene su žrtve koje su upale u zamku novih trgovaca robljem. Iznevjerene na najintimnijim razinama, pa i u ljubavi, koju im je dužna dati obitelj ili njihovi udvarači ili muževi. Umjesto toga prodaje ih se kao prisilnu radnu snagu ili za prostituciju te trgovinu organima, upozorio je Papa.

Na koncu je suce podsjetio na evanđeoska blaženstva o onima koji su gladni i žedni pravednosti te mirotvorcima. Suci koji su takvi će imati – rekao je – najveću nagradu: posjedovat će zemlju, zvat će ih se djecom Božjom, gledat će Boga i imat će vječnu radost s Ocem nebeskim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.