Papa: Obitelj koja živi radost vjere i spontano je prenosi sol je zemlje i svjetlo svijeta

epa05074485 Pope Francis (C) puts his hand on a baby during the opening of the Holy Door of Charity at the Caritas hostel for the homeless at Rome's Termini railway station in a pioneering ceremony for the special Jubilee of Mercy, in Rome, Italy, 18 December 2015. THIS HANDOUT PHOTO IS TO BE USED SOLELY TO ILLUSTRATE NEWS REPORTING OR COMMENTARY ON THE FACTS OR EVENTS DEPICTED IN THIS IMAGE; NO ARCHIVING; NO LICENSING EPA/OSSERVATORE ROMANO / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES/NO ARCHIVES

Ako se vrata obitelji ne otvore Božjoj prisutnosti i njegovoj ljubavi, onda se gubi sklad, prevladavaju individualizmi i nestaje radost. Obitelj koja pak živi radost vjere i spontano je prenosi, sol je zemlje i svjetlo svijeta, kvasac za čitavo društvo, prenosi Papine riječi Vatikanski Radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon molitve Angelusa, skrenuo je pažnju na brojne kubanske selioce koji se nalaze u poteškoćama u Srednjoj Americi, mnogi kao žrtve trgovine ljudima. Pozvao je stoga države tog područja da velikodušno obnove sva nastojanja da se pronađu rješenja za tu humanitarnu dramu.

Podsjetivši na današnji blagdan Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa, Papa je pozdravio sve obitelji koje su – kako je rekao – u našem vremenu izložene nerazumijevanju i raznim vrstama poteškoća koje je slabe. Istaknuo je kako se u obitelji Isusa, Marije i Josipa divimo ispunjenju Božjeg nauma da obitelj učini osobitom zajednicom života i ljubavi te uviđamo da je svaka kršćanska obitelj pozvana biti „domaća crkva“ u kojoj sjaje evanđeoske kreposti. Prema papi Franji, redovita obilježja Svete obitelji su okupljanje i molitva, međusobno razumijevanje i poštovanje, duh požrtvovnosti, radišnosti i solidarnosti.

Sveta je obitelj primjer za život svakoj obitelji: Blažena Djevica Marija i sveti Josip – nastavio je Sveti Otac – poučavaju obitelji kako prihvatiti djecu kao Božji dar, rađati ih i odgajati, surađujući u djelu Stvoritelja i darujući svijetu, u svakom djetetu, jedan novi osmjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je napomenuo da istinska obiteljska radost nije nešto nasumično i slučajno, nego je plod dubokoga sklada među osobama, koje kušaju ljepotu zajedništva i međusobnog podržavanja na životnome putu. Međutim, u temelju te radosti je Božja prisutnost, njegova ljubav koja prihvaća, koja je milosrdna i strpljiva prema svima, ustvrdio je papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.