Papa: Potrebno je potvrditi nezamjenjivu ulogu žene u obitelji i na poslu

epa04872919 A handout picture made available by the Vatican L'Osservatore Romano Press Office shows Pope Francis (L) speaking to members of the faithful during his weekly general audience in the Paolo VI Hall, Vatican City, 05 August 2015. According to local reports in a speech delivered earlier 05 August Pope Francis called on Catholic bishops and priests to show more compassion in irregular situations, such as divorce among Catholic couples. EPA/OSSERVATORE ROMANO PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Potrebno je potvrditi nezamjenjivu ulogu žene u obitelji i odgoju djece, kao i bitan doprinos žena na poslu u izgradnji gospodarskih struktura i ljudski bogatijih politika – istaknuo je papa Franjo u poruci, koju je potpisao kardinal Parolin, poslanoj povodom međunarodnoga simpozija u organizaciji Papinskog vijeća za laike, na temu „Žene i posao“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti je Otac pozvao da se prepoznaju „konkretni prijedlozi i pozitivni modeli kako uskladiti poslovne obveze s obiteljskim potrebama“ u okviru svakodnevne podijeljenosti između obiteljskog života i rada na poslu. Skup je otvorio kardinal Stanisław Ryłko, predsjednik Papinskog vijeća za laike, javlja Vatikanski Radio.

Danas valja na dvostruk način priznati ulogu žene u javnome životu: u izgradnji bogatijih ljudskih struktura i u obiteljskome životu, u radu za dobro same obitelji i za odgoj djece – stoji u priopćenju Vijeća za laike. Cilj simpozija – napominje se – također je analizirati i razmotriti rješenja za ili-ili situacije s kojima se žene danas često suočavaju i predložiti inovativna i-i rješenja koja će omogućiti usklađivanje poslovnih i obiteljskih obveza.

Razmotrit će se razni prijedlozi za realnije vrjednovanje rada žena, koji nadvladavaju još uvijek aktualne diskriminacije – poput kažnjavanja majčinstva. Razmišljat će se, osim toga, o tome kako osvijetliti nezamjenjiv doprinos ženskog genija čovječanstvu, kako u rastu svakog pojedinca, tako i u izgradnji društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim simpozijem – stoji u priopćenju – Papinsko vijeće za laike želi proslaviti dvadesetu obljetnicu objave Pisma ženama pape Ivana Pavla II., u kojem im je izrazio veliku zahvalnost te istaknuo kako Crkva cijeni njihove profesionalne aktivnosti. Njima se i izričito obraća, kad kaže: „Hvala ti, ženo-radnice… za nezamjenjiv doprinos… u izgradnji gospodarskih struktura i ljudski bogatijih politika“. Simpozij će se također suočiti s pitanjem rodne teorije i njezinim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.