Papa primio izaslanstvo Luteranske crkve u Švedskoj: Dostojanstvo ljudskoga života uvijek treba štititi

Sveti je Otac u Vatikanu danas primio u audijenciju izaslanstvo Luteranske evangeličke crkve iz Švedske koje je predvodio nadbiskup Upsale gospođa Antje Jackelén. Zahvaljujući na srdačnom pozdravu, Papa je podsjetio na obilježavanje 50. obljetnice dekreta o ekumenizmu ‘Unitatis Redintegratio’ II. vatikanskoga sabora, koji je – kako je rekao – i danas bitan za ekumensko djelovanje Katoličke crkve, prenosi Radio Vatikan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokument katolike potiče da se zauzimaju u otklanjanju podjela među kršćanima, jer su protivne Kristovoj volji, a sablažnjavaju svijet i štete naviještanju Evanđelja. Govoreći o nešivenoj Kristovoj haljini (br. 13), Saborski dokument izražava duboko poštovanje prema odijeljenoj braći i sestrama koje ne treba smatrati protivnicima nego braćom i sestrama u vjeri. Katolici su i luterani dužni tražiti i promicati jedinstvo u biskupijama, župama i zajednicama diljem svijeta – ustvrdio je papa Franjo, a potom spomenuo teškoće na putu prema punom jedinstvu.

Na putu prema punom i vidljivom jedinstvu u vjeri, u sakramentalnom životu i u otajstvu Crkve još uvijek treba učiniti veliki posao. Možemo pak biti sigurni da će Duh Utješitelj uvijek biti svjetlo i snaga za duhovni ekumenizam i za teološki dijalog – kazao je Sveti Otac.

Papa je podsjetio i na nedavno usvojeni dokument “Od sukoba do zajedništva. Luteransko-katoličko zajedničko obilježavanje Reforme 2017. godine“, koji je objavilo Luteransko-katoličko povjerenstvo za jedinstvo. Žarko želimo da taj pothvat pridonese, s Božjom pomoću i našom međusobnom suradnjom, većem napretku na putu jedinstva – kazao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći pak o pozivu na jedinstveno nasljedovanje Krista, Sveti je Otac ohrabrio zajedničko djelovanje na karitativnom području u korist svih koji u svijetu pate zbog bijede i nasilja, a kojima je nužno naše milosrđe; svjedočenje naše progonjene braće obvezuje nas da rastemo u bratskom zajedništvu – primijetio je papa Franjo.

Papa je potom podsjetio na pitanje dostojanstva ljudskoga života koji uvijek treba štititi, te na teme povezane s obitelji, brakom i spolnošću, koje se ne smije prešućivati ili zanemarivati zbog straha da bi se moglo naškoditi već ostvarenom ekumenskom napretku. Bio bi grijeh ako bi se glede tih važnih pitanja učvrstile nove vjeroispovjedne razlike – upozorio je Sveti Otac.

Zahvaljujući na posjetu, Papa je poželio jaču suradnju između katolika i luterana, a Luteranskoj je švedskoj crkvi zahvalio na prihvatu brojnih južnoameričkih izbjeglica, u vrijeme diktatura. Taj je bratski prihvat omogućio rast obitelji – zaključio je Sveti Otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.