Papa stiže u Krakov: Želim da Svjetski dan mladih bude hodočašće vjere i bratstva

Foto: EPA/TELENEWS

Papa Franjo stiže u srijedu u svoj prvi službeni posjet Poljskoj, gdje će ga dočekati mnoštvo mladih iz cijelog svijeta. „Dragi mladi, blagoslivljam vaše korake prema Krakovu da budu hodočašće vjere i bratstva. #Krakow2016“. Taj je tweet upućen s računa pape Franje, dva dana prije početka Svjetskoga dana mladih u Krakovu. Grad Krakov, koji ugošćuje Svjetski dan mladeži, svjedok je posebnih iskustva kao što je iskustvo Stelle Baradiscio, talijanske sveučilištarke koja je za godinu dana prekinula studij i preselila se u Krakow radi sudjelovanja u pripremi velikoga skupa mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moj dolazak u Krakov je bio dosta neočekivan, jer nisam uopće sanjala o sudjelovanju u organizaciji događaja kao što je Svjetski dan mladeži. Ništa posebno nisam činila, drugi su mi predložili tu mogućnost. Rekli su: Za svaki Svjetski dan mladeži Nacionalna služba za pastoral mladih šalje jednu osobu kako bi izbliza slijedila organizaciju te da može u što kraćem roku prenositi informacije. Odgovorni za pastoral mladih u mojoj biskupiji predložio mi je to što su njemu predložili iz Nacionalne službe za pastoral mladih – kazala je Stella Baradiscio.

Na upit o napornoj pripremi rekla je da je priprema vrlo zahtjevna: „Danas mogu potvrditi da sam umorna ali i sretna“. Bila sam pred završetkom specijalizacije iz ambijentalne inženjerije, s ispitima u redu, ali uvijek se treba odlučivati. Kad su mi predložili da idem u Krakov, htjela sam odbiti jer sam imala zacrtani cilj. Ipak, zaključila sam da mi se više neće pružiti takva prilika. Rekla sam: „Idemo pokušati, pa što bude“. Prekinula sam studij za godinu dana. Sad se vraćam, završit ću studij i vratiti se onomu što sam prije radila – kazala je Baradiscio dodajući da je Svjetski dan mladih poseban događaj, jer se odnosi na mlade i poziva ih da se ogledaju u susretu s drugom osobom, s Papom, u konačnici i s Bogom, prenosi Vatikanski Radio

Na misi kojom je u utorak otvoren Svjetski dan mladih, koju je služio kardinal Krakova Stanislaw Dziwisz, okupilo se oko 200.000 ljudi, po sigurnosnim izvorima, dok su organizatori očekivali gotovo pola milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO) Očekuje se milijun i pol hodočasnika na Svjetskom danu mladih u Krakovu

Gotovo 400.000 hodočasnika službeno se registriralo za taj događaj, koji je pokrenuo papa Ivan Pavao II., no “niz napada u Europi možda se negativno odrazio” na broj sudionika, rekao je predsjednik poljske katoličke agencije KAI Marcin Przeciszewski.

No on još očekuje dolazak velikog broja vjernika koji se nisu registrirali, ponajprije iz Poljske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo sastat će se s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom u kraljevskom dvorcu u Krakovu, a potom će se u katedrali susresti s poljskim biskupima.

U četvrtak će posjetiti marijansko svetište Czestochova, a u petak Auschwitz, gdje su nacisti ubili gotovo 1,1 milijuna ljudi.

Posjet će završiti tradicionalnim molitvenim bdijenjem u subotu i misom u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO) 31. Svjetski dan mladih u domovini Ivana Pavla II., utemeljitelja ovog velikog slavlja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.