Papa žali zbog zanemarivanja srednjeg sloja: Polarizacija između bogatih i siromašnih je velika. To je istina

Papa Franjo priznao je u ponedjeljak kako je zanemario teškoće s kojima je suočen srednji sloj i poručio da je spreman na dijalog s Amerikancima koji nisu suglasni s njegovom kritikom kapitalizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru s novinarima u zrakoplovu na povratku iz posjeta Latinskoj Americi papa Franjo je kazao i kako se nada da će grčka kriza voditi do snažnijeg nadzora pa druge zemlje neće proći kroz iste probleme.

Tijekom jednosatnog razgovora papu, koji je obranu prava siromašnih pretvorio u jedno od svojih poslanja, novinar je upitao zašto gotovo nikad ne govori o problemima srednjeg sloja koji radi i plaća poreze.

“U pravu ste. Moja je pogreška što o tome nisam razmišljao”, odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svijet je podijeljen. Srednji sloj sve je manji. Polarizacija između bogatih i siromašnih je velika. To je istina. I možda me je ona dovela do toga da ne uzmem u obzir i to”, rekao je.

Franjo je kazao kako često govori o siromašnima zbog toga što ih ima toliko no i da obični zaposleni ljudi imaju “veliku vrijednost”.

Papa, koji u rujnu odlazi u posjet Kubi i Sjedinjenim Američkim Državama, kazao je kako je spreman na raspravu s Amerikancima koji su njegovu kritiku globalnog ekonomskog sustava i kapitalizma doživjeli kao napad na njihov način života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čuo sam da ima kritika u SAD-u… Nisam to imao vremena proučiti no svaka se kritika mora prihvatiti, proučiti i potom mora uslijediti dijalog”, kazao je.

Iako su i američki i kubanski predsjednik pohvalili ulogu Vatikana u približavanju dvije države papa je kazao kako je Vatikan učinio “tek male stvari” na olakšavanju dogovora koji je doveo do obnove diplomatskih odnosa Washingtona i Havane nakon 50 godina neprijateljstava.

Upitan o grčkoj krizi kazao je kako bi bilo “pojednostavljivanje kazati da je krivnja samo na jednoj strani”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nadam se da će pronaći put rješavanja grčkog problema kao i način nadgledanja tako da takav problem ne zahvati druge zemlje. To će nam pomoći da krenemo naprijed jer put zajmova i dugova, na kraju krajeva, nikad ne završava.”

Papa Franjo je kazao kako ga nije uvrijedio poklon bolivijskog predsjednika Eva Moralesa koji mu je darovao kip Isusa raspetog na simbolima komunizma – srpu i čekiću.

Papa je kazao i kako tijekom puta nije probao lišće koke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.