Site icon narod.hr

Papa zazvao Kraljicu mira da zaustavi rat u Ukrajini

Pavičić

Foto: snimka zaslona, PR

„Neka Kraljica mira očuva svijet od ludila rata“, zavapio je papa Franjo na kraju svoje opće audijencije uoči ovogodišnje korizme, kada je pozvao na post i molitvu za zaustavljanje rata u Ukrajini na Čistu srijedu. Litanijski je to zaziv Blaženoj Djevici Mariji sa samoga kraja Lauretanskih litanija, ali i naziv kojim se Blažena Djevica Marija predstavila djeci vidiocima u Međugorju u ljeto 1981. i otad cijeli svijet spomen Kraljice mira asocira na Međugorje i međugorski fenomen. Asocijacija je još snažnija kod onih koji povezuju ukazanja u Fatimi prije jednog stoljeća i sadašnja u Međugorju, jer prenositelji
Gospinih poruka kažu da će ono što je započeto u Fatimi biti dovršeno u Međugorju, piše Darko Pavičić, novinar Večernjeg lista koji piše za Glasnik mira iz Međugorja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duboka zabrinutost

Dakako, papa Franjo nije se dotaknuo izravno tih tema. Kršćanskome svijetu i Katoličkoj crkvi dovoljna je njegova duboka zabrinutost, koja ga je potaknula da ovu korizmu započne dramatičnim pozivom na post i molitvu. Jer nas je, kako veli, „Isus naučio da se na đavolsku bezumnost nasilja odgovara Božjim oružjem, molitvom i postom“. Dakle, s jedne strane Papa vidi đavolsku bezumnost tj. prokazuje sotonu kao kreatora rata, a kao obrambeno oružje suprotstavlja mu molitvu i post.

> Pregled tjedna: Pavičić o Porfiriju, Selak Raspudić o izboru predsjednika Vrhovnog suda, Petir o povećanju cijena hrane

Rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine šokirao je svijet, a još su šokantnije najave da bi mogao prerasti u treći svjetski tj. nuklearni rat. Vjernici u takvim situacijama refleksno odgovaraju molitvom, a posebice kada su na to potaknuti ovakvim primjerima poput Papina, koji je čak napravio presedan i zanemario diplomatske manire i uzuse te sam otišao u rusko veleposlanstvo u Rimu kako bi se informirao iz prve ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moćna poruka

Papa Franjo i na općoj audijenciji na Pepelnicu u fokus je stavio Ukrajinu i njezinu sudbinu, rekavši kako je „molitva plodna brazda u koju valja sijati duh mira čak i usred ratnih užasa“. Moćna je to poruka! Premda se nekome može činiti uzaludnom u ovome trenutku, kada grmi oružje, baš kao što je bilo onih koji nisu blagonaklono gledali Franjin spomenuti odlazak u rusko veleposlanstvo, jer je tobože tako otišao njima „pred noge“, a Rusi su to iskoristili kasnije za svoj PR.

Zanimljivo je kako se na općoj audijenciji papa Franjo, osim podrške ukrajinskom narodu, obratio i onima kojima pomažu izbjeglice. Naime, Papa se izravno obratio poljskim hodočasnicima, rekavši kako su oni prvi pružili pomoć Ukrajini otvorivši „svoje granice, svoja srca i vrata svojega doma“ Ukrajincima koji bježe od rata.

Pomoć izbjeglicama

„Velikodušno im pružate sve što im je potrebno kako bi živjeli dostojno, unatoč ovom dramatičnom trenutku. Duboko sam vam zahvalan i od srca vas blagoslivljam“, poručio im je papa Franjo, napomenuvši kako je njegov pozdrav na poljskom pročitao
franjevac iz Ukrajine, kojega je izabrao upravo zbog toga te da se njegovi roditelji u ovome trenutku nalaze u jednom mjestu u blizini Kijeva, u podzemnim skloništima kako bi se obranili od bombi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ali, taj je franjevac ovdje s nama“, rekao je Papa, prateći njega, pratimo čitav narod koji trpi zbog bombardiranja, njegove stare roditelje, i brojne starije osobe koje su u podzemlju kako bi se zaštitili. Nosimo u svojem srcu sjećanje na taj narod.“

Molitva i post

Međutim, Papa se nije zaustavio na obraćanju Poljacima, nego je o Ukrajini progovorio i vjernicima francuskog govornog područja, kojima je rekao kako svima želi da će „naša molitva i post biti molitva za mir u Ukrajini“. A obratio se i hodočasnicima engleskog govornog područja: „Svima želim da nas korizmeni hod koji danas započinjemo molitvom i postom za mir u Ukrajini donese radost Uskrsa sa srcem pročišćenim i obnovljenim milošću Duha Svetoga“.

„Započinjemo ovu korizmu u duhu pokore i molitve kako bismo izmolili Božje milosrđe nad sve nas i mir za cijeli svijet“, rekao je pozdravljajući vjernike njemačkoga jezika, dok je portugalske vjernike potaknuo da od Gospodina snažno mole dar mira. Papa kao da je obraćanjem na različitim jezicima, a istom porukom, snažno želio obuhvatiti cijeli svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretna pomoć

U isto je vrijeme Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) objavilo kako će sve crkve u europskim državama tijekom cijele korizme slaviti po jednu misu za mir, poginule u ratu i umrle od covida. U Hrvatskoj je to 14. travnja, a u BiH 7. ožujka.

No, Crkva u ovoj teškoj krizi pomaže i konkretno. Pomoć ukrajinskim izbjeglicama odmah je ponudilo i Međugorje, u koje posljednjih godina upravo ukrajinski vjernici hodočaste u desecima tisuća i bili su među jedinim organiziranim hodočasničkim grupama koje su u pandemiji redovito dolazile u Međugorje. Dok su se mnoge druge nacije
tresle u strahu od pandemije, Ukrajinci bi se tri dana vozili autobusima do Međugorja i tri dana natrag. Vele da su ih samo na mađarskoj granici namjerno zadržavali po desetak ili dvanaest sati. No ništa ih nije sprječavalo da se dođu pokloniti Kraljici mira. Kao da su predosjećali nevolju koja se sprema. I svatko tko bi ih susreo u Međugorju, ostao bi zadivljen njihovom poniznošću, skromnošću i jednostavnošću, a posebice predanosti i molitvi u crkvi, na Podbrdu i na Križevcu.

Smještaj u Međugorju

Međugorje je prepoznalo tu njihovu predanost i odmah je poručilo da otvara svoja vrata izbjeglicama, pa se u vrlo kratko vrijeme javilo 20-ak hotelijera koji su ponudili svoje hotele za smještaj ugroženih, a sve koordinirano preko Udruge hotelijerstva, turizma i iznajmljivača soba Međugorje. Ukrajinske hodočasnike u Međugorje predvodili su njihovi svećenici, pa i biskupi.

Na početku korizme objavljen je poziv ukrajinskih katoličkih biskupa latinskog obreda koji su pozvali papu Franju da njihovu zemlju i Rusiju posveti Bezgrješnom Srcu Marijinu. Svatko se čitajući te retke prisjetio Gospine poruke iz Fatime i zahtjeva papi da Rusiju posveti Bezgrješnom Srcu Marijinu, sa čime se otezalo i nikada nije učinjeno u onoj formi koja je izrečena prije jednog stoljeća u Fatimi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fatima

“Ponizno molimo Vašu Svetost da javno izvrši čin posvećenja Ukrajine i Rusije Bezgrješnom Srcu Marijinu, kako je zatražila Blažena Djevica u Fatimi. Neka Majka Božja, Kraljica mira, primi našu molitvu. Regina pacis, ora pro nobis!”, stoji u kratkoj poruci upućenoj Svetom Ocu, koju je prenio portal Bitno.net, koji istodobno podsjeća kako se Blažena Djevica Marija 1917. ukazala troje malih pastira (Luciji, Jacinti i Franji) te kako je posebno poznata fatimska tajna koju je Gospa predala vidiocima za jednog od ukazanja, a odnosi se na spomenutu posvetu i obraćenje Rusije:

“Vidjeli ste pakao, kamo idu duše jadnih grješnika. Kako bi ih spasio, Bog želi uspostaviti pobožnost prema mom Bezgrješnom Srcu. Ako se učini što vam kažem, mnoge će duše biti spašene i vladat će mir. Rat ide svome kraju, ali ako ljudi ne prestanu vrijeđati Boga, još gori će izbiti za vrijeme pontifikata Pija XI. Kada ugledate noć osvijetljenu nepoznatim svjetlom, znajte da je ovo velik Božji znak kojim najavljuje kaznu za zlodjela čovječanstva, u obliku rata, gladi i progona Crkve te Svetoga Oca. Kako bih to spriječila, tražit ću posvećivanje Rusije svome Bezgrešnom Srcu i iskupljeničku pričest tijekom pet prvih subota u mjesecu. Ako se moji zahtjevi ispune, Rusija će se preobratiti i
vladat će mir; ako ne, ona će širiti svoje zablude širom svijeta, uzrokujući ratove i progone Crkve. Dobri će biti mučeni, Sveti Otac će mnogo patiti, različite nacije bit će uništene. Na kraju, moje Bezgrešno srce će pobijediti. Sveti Otac posvetit će mi Rusiju, koja će se obratiti te će svijetu biti darovano razdoblje mira.”

Priloženi dokument

„Prilikom objavljivanja trećeg dijela fatimske tajne 26. lipnja 2000. Vatikan je ustvrdio kako je čin posvete obavljen 25. ožujka 1984. kada je sveti Ivana Pavao II. na Trgu sv. Petra, u duhovnom zajedništvu s biskupima svijeta, Bezgrješnom Srcu posvetio cijeli svijet. U priloženom dokumentu istaknuto je kako je sama sestra Lucija, jedna od troje fatimskih vidjelica, potvrdila da taj čin posvete udovoljava zahtjevu Blažene Djevice Marije“, navodi Bitno.net.

Na stranu sad pitanje demantiraju li najnoviji događaji i krvavi rat koji je Rusija povela protiv Ukrajine te navode. Ono što hrabri je želja poglavara Katoličke crkve pape Franje da zazivajući Kraljicu mira i pozivajući na post i molitvu zaustavi đavolsku bezumnost, koja razara sve pred sobom. I da se cijela Crkva odazvala njegovu pozivu i moli i posti te zaziva Kraljicu mira da zaustavi rat i obrati ubojice.

Upravo u duhu i fatimskih i međugorskih poruka Blažene Djevice Marije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version