Papina slovenska “potica” izgubila se u prijevodu dok je stigla do Trumpa i Melanije

Foto: Fah

Papina suptilna pohvala slovenskom uskrsnom kolaču, izrečena pri susretu s američkim predsjedničkim parom, ostala je izgubljena u prijevodu, požalili su slovenski mediji i otkrili da je papina nećakinja, udata za Argentinca slovenskog podrijetla, rado pekla slovensku “poticu” za blagdane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješćima iz Vatikana većina stranih novinskih agencija razumjela je da je Sveti otac Melaniju, nekoć manekenku, rođenu u Sevnici kod Krškog, pitao čime hrani Donalda Trumpa, možda “pizzom”, na što je ona u neprilici odgovorila potvrdno.

Papa je, međutim, pitao za poticu, tradicionalni bogati slovenski blagdanski kolač, vrlo sličan hrvatskoj orehnjači, ali se zavijeno tijesto prije stavljanja u pećnicu, umjesto mljevenim orasima, može ispuniti i nekim jeftinijim nadjevom, na primjer makom ili mljevenim rogačem, a nekada se čak punila i čvarcima, baš kao i tradicionalna hrvatska žumberačka “povitica”.

Slovenski mediji navode da je papa Franjo, Argentinac talijanskog podrijetla, ljubitelj pizze, ali i slovenske potice koju je upoznao kao ukusno jelo, jer je njegova nećakinja Maria Ines Narvajo udata za Argentinca slovenskog podrijetla, u čijoj se obitelji i nakon preseljenja preko Atlantika potica često pekla pred velike blagdane i što je smatrano kao slovenski gastronomski specijalitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Ave Maria Mõistlik, commons.wikimedia.org

Možda je pizzu u svojoj mladosti u Sevnici doista pekla i Melanija Knavs, koja se kasnije udala za američkog milijardera i sadašnjeg predsjednika, iako je malo vjerojatno da to i sada čini i Trumpa hrani tim specijalitetom, kako se našalio papa Franjo.

Tajne slovenske potice i pozna li slovensku slasticu i sam Trump možda će se razotkriti prilikom predstojećeg summita NATO-a u Bruxellesu na koji će, kako navode slovenski mediji, otputovati i Mojca Stropnik, sadašnja pratilja predsjednika slovenske vlade Mire Cerara.

I ona dolazi iz kraja gdje je popularno peći poticu te, iako nije poznato hoće li neki recept prenijeti Melaniji, potvrđeno je da će ona i premijer Cerar američkom predsjedničkom paru ponoviti poziv da posjete staru Melanijinu domovinu, pišu slovenski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.