Pavuna: Strani centri moći napravili su od Hrvatske koloniju

Najteža je stvar oprostiti sebi. Nije bitno gdje ste, čovjekova je esencija uvijek ista. Najjednostavnija je verzija Isusovo Evanđelje“, rekao je hrvatski znanstvenik Davor Pavuna tijekom svog govora na tribini Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Pavuna autor je brojnih knjiga i članaka, sudionik istraživačkih projekata, savjetnik različitih poduzeća i ustanova. Američki predsjednik Barack Obama angažirao ga je kao savjetnika na području energetike.

Pavuna je govorio o drukčijem pogledu na Hrvatsku. „Izazov Hrvatske nije materijalizam. Bitan je čovjek. Bitan je Duh“, rekao je Pavuna i dodao: „Strani centri moći, uključujući i naše, napravili su od nas koloniju“. Pozvao je žene na uključivanje jer „ne ide bez majki“ i predložio udruživanje novaca u zadrugu te stvaranje rezervoara novaca bez obzira na posljedice koje će biti neizbježne.

Kritika potrošačkog društva također je bilo naglašena u Pavuninu govoru. „Svi ste vidjeli nekoliko filmova u Hollywoodu. Riječ je o kolektivnoj hipnozi. Nemamo nijedan model života, nego američki. U Americi svi bulje u televizor i gledaju reklame. Svi su hipnotizirani“, zaključio je Pavuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na hercegovačke franjevače mučenike i njihova ubojstva između 1942. i 1945. godine: „U Širokom Brijegu pobili su ne znam koliko franjevaca, a većina je od njih imala doktorate znanosti. Pobili su ih bezveze“ i dodao: „Nije li pokojni Stepinac rekao da je sav komunizam sotoniziran. Što je bilo poslije s njim“.

Svi prisutni dobili su poziv od Pavune da ne pričaju mnogo, nego da djeluju bez straha. „Ako ste vjernici, molite! Ako niste, učinite dobro djelo“, poručio je Pavuna citirajući Isusove riječi: „Što imaš gledati trn u oku svojega brata kad u vlastitom oku ni brvna ne opažaš“.

Nakon Pavunina govora, Đurđa Jarnjak iz publike svjedočila je pred prisutnima o čudu koje se dogodilo u njezinu životu. Imala je tumor na bubregu od četiri centimetra koji je počeo predstavljati problem. Grupa molitelja molila je za nju, a posebno su je inspirirala Pavunina predavanja i govori o Bogu. Odlučila je da će moliti i tražiti Boga sve dok joj se On ne očituje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Doživjela sam neopisiv mir. Stotinu sam puta preslušavala Pavunina predavanja. Najveći dojam ostavilo mi je kad je on rekao da je spreman uraditi sve – klečiti, moliti i postiti. „Bože ako si živ, Isuse, Ti si ovdje sa mnom. Neću se maknuti odavde dok mi ne kažeš da si tu“, rekao je.“ Kasnije je saznala od doktora da je tumor nestao

Priutni su ju podržali pljeskom, nako čega ih je akademik Marin Soljačić pozvao da pogledaju filmove o Isusovu životu koji će trajati tijekom Korizme. „Uvijek imate citat iz Evanđelja i onda je prikazano mjesto na koje se citat odnosi. Prikazano je što se u to doba zbivalo u Isusovu životu“, objasnio je Soljačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.