Penava: ‘Silletto’ vukovarski muzej uvrstio u vrh europskih muzeja

fb

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava primio je u ponedjeljak ravnateljicu vukovarskoga Gradskog muzeja Ružicu Marić te je njoj i ostalim djelatnicima tog muzeja čestitao na osvajanju europske nagrade “Silletto”, ocjenjujući da je tako vukovarski muzej uvršten u sam vrh europskih muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanom izboru Europskog muzeja godine 2016., koji je u subotu održan u španjolskome gradu San Sebastianu, vukovarski Gradski muzej osvojio je nagradu Europskoga muzejskog foruma za suradnju s lokalnom zajednicom i uključivanje volontera u rad muzeja.

“Vukovarski muzej nadmašio je sva naša očekivanja. Nadali smo se i očekivali veliki uspjeh, ali to nismo smjeli reći naglas. Ovo je povijesni uspjeh koji je vukovarski muzej uvrstio u sam vrh eurospkih muzeja”, rekao je gradonačelnik Ivan Penava, dodajući kako priznanje “Silletto” svrstava Vukovar na kartu kulturnih središta Europe.

Ružica Marić podsjetila je kako se vukovarski Gradski muzej za nagradu Europskog muzeja godine kandidirao u svibnju prošle godine na natječju Europskoga muzejskog foruma zajedno s još 48 muzeja iz 24 zemlje, a osim njega, među nominiranima iz Hrvatske bila je i Ivanina kuća bajki iz Ogulina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ova nagrada nas doista svrstava u sam vrh europske muzeologije. Ono što je muzej uspio kroz sve prošle godine okupljanje je lokalne zajednice oko niza kulturnih događaja. Cijeli taj proces trajao je niz poslijeratnih godina i kroz njega smo bili poticajni dio koji je povezivao sve naraštaje Vukovaraca, što je i bila naša zadaća nakon silnih razaranja. Svojim djelovanjem smo vratili u agresiji 1991. godine izgubljenu memoriju Vukovarcima te ih poticali u shvaćanju da su ruševine koje su ih okruživale nakon povratka samo privremene”, rekla je Ružica Marić.

Europskim muzejom godine 2016. na svečanosti održanoj u subotu u španjolskome gradu San Sebastianu proglašen je varšavski muzej Polin – Muzej povijesti poljskih Židova, a vukovarski Gradski muzej dobio je nagradu “Silletto” za suradnju s lokalnom zajednicom i uključivanje volontera u rad muzejske ustanove.

Vukovarski Gradski muzej za nagradu Europskog muzeja godine kandidirao se u svibnju prošle godine na natječju Europskoga muzejskog foruma zajedno s još 48 muzeja iz 24 zemlje, a osim njega, među nominiranima iz Hrvatske bila je i Ivanina kuća bajki iz Ogulina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.