Pet činjenica koje trebate znati o Sinodi zagrebačke nadbiskupije

Foto: fah

Nakon što je na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2016. godine u zagrebačkoj katedrali otvorena Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije, u petak, 9. prosinca započelo je prvo zasjedanje Sinode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pet ključnih pitanja o Sinodi, kako bismo bolje razumjeli njezin značaj, odgovorio nam je velečasni Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

1. Što je to Sinoda?

Sinoda je savjetodavno tijelo koje okuplja predstavnike vjerničkih krugova u Crkvi kako bi kroz promišljanje o stvarnosti života pomogli Svetom Ocu (biskupska sinoda u Rimu), odnosno nad/biskupu u njihovom upravljanju općom, odnosno mjesnom Crkvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Tko sve sudjeluje u Sinodi i koliko je ljudi obuhvaćeno Sinodom?

Na Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije sudjeluje 175 članova Sinode na čelu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem. Članovi Sinode izabrani su predstavnici iz svih vjerničkih krugova u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

3. Koji su ciljevi Sinode?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjednostavnije rečeno, ciljevi Sinode proizlaze iz poslanja Crkve, a to je navijestiti Isusovu Radosnu vijest svakom čovjeku, dovesti ljude k Isusu i spasenju koje može samo On dati. U tom smislu, imajući u vidu značenje Sinode kao savjetodavnog tijela koje pomaže nad/biskupu u vođenju mjesne Crkve, ciljevi su Sinode razmotriti život Crkve i nakon analize stvarnosti dati prijedloge Nadbiskupu za što bolje vršenje onog temeljnog poslanja Crkve i vjernika – naviještanja i življenja Evanđelja.

4. Na koji način vjernici iznose svoja mišljenja i sudjeluju u Sinodi?

Sinoda ima svoj statut, odnosno pravilnik koji točno propisuje način sudjelovanja. Konkretno, vjernici i izabrani članovi Sinode izražavaju svoje stavove kroz pismene i usmene prijedloge odnosno intervente na teme iznesene u Radnom dokumentu sinode, odnosno prema rasporedu tematskih zasjedanja. Oni koji nisu članovi Sinode mogu također uputiti svoje prijedloge pismenim putem u za to predviđenom roku, dok članovi Sinode mogu svoj intervent iznijeti i usmeno na sjednicama sinode. Sinoda Zagrebačke nadbiskupije ima predviđena četiri zasjedanja s četiri tematske cjeline. To su Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije, Crkva zagrebačka u zajedništvu svoga poziva i poslanja, Crkva zagrebačka u slavljenju Kristova otajstva i Crkva zagrebačka u hrvatskome društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Kako se pripremaju i primjenjuju zaključci Sinode?

Po završetku zasjedanja o određenoj tematskoj cjelini, za to zaduženo tijelo Sinode priprema zaključke iz tih zasjedanja koji se onda daju na glasovanje članovima Sinode. Konkretno, na početku drugog zasjedanja koje će se održati u petak i subotu 3. i 4. ožujka 2017. godine, članovi sinode glasovat će o zaključcima prvog zasjedanja. Zaključci se primjenjuju sukladno mogućnostima, jer, ponavljam, Sinoda je savjetodavno tijelo nad/biskupu. Sve informacije o Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije čitatelji mogu pronači na internetskim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Detaljnije o Sinodi možete se informirati na stranicama Sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.