Petar Benčić pobjednik 47. Trke na prstenac: Konj zamalo oborio predsjednika Milanovića

prstenac milanović
Foto: Snimka zaslona

Pretposljednji vikend u kolovozu u Barbanu je rezerviran za tradicionalnu Trku na prstenac, konjaničko natjecanje koje privlači brojne goste u taj dio Istre. U konkurenciji 15 konjanika pobjedu je odnio Petar Benčić s osam punti. Podrške publike nije nedostajalo, kao ni želje da se pogodi u sridu. Ove je godine u lovu na Štit predsjednika Republike bilo 15 konjanika. Dogodila se i mala nezgoda, srećom po predsjednika, bez posljedica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom trenutku došlo je do “bliskog kontakta” konja Zena i predsjednika Milanovića, ali srećom bez posljedica. Osiguranje je pridržalo Milanovića nakon što je konj krenuo s okretanjem i zamalo ga bacio na pod.

47. Trka na prstenac

Oštro oko, mirna ruka i savršena preciznost. Presudno je to pri zbrajanju punata za 15 konjanika, čiji zadatak nije nimalo lagan – u punom galopu moraju prijeći stazu dugačku 150 metara u 12 sekundi i kopljem pogoditi prstenac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trka se prvi put održala u 17. stoljeću. Obnovljena je 1976. i pravi je mamac za posjetitelje.

Uz pogotke u sridu, trk konja i zveket koplja – sve to čini čar viteškog nadmetanja u srcu Istre.

Ujedno i važan dio turističke ponude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trka na prstenac svoje je punte zbrojila kao jedan od najsjajnijih bisera hrvatske baštine.

Fotogalerija

 Nakon utrke gledatelje očekuje bogat glazbeni program

Predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te ministrica turizma i sporta te izaslanica predsjednika vlade Nikolina Brnjac nazočili su utrci.

Novinarka HTV-a Petra Neuner Geržinić javila se iz Barbana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ukupno se deset konjanika kvalificiralo za finale. Tijekom druge utrke dogodio se manji pljusak, ali nije narušio atmosferu. Nakon dvije pandemijske godine se ova 47. trka na Prstenac odvija u sjajnoj atmosferi. Nakon utrke gledatelje očekuje bogat glazbeni program uz dobru gastronomsku ponudu, izvijestila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.