Peternel o ‘stručnjacima’ Deklaracije o zajedničkom jeziku: Krasna ekipa, jedino Frljića su zaboravili, ali on trenutno priča samo poljski!

Foto: snimka zaslona

Igor Peternel, potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora na svojem Facebook profilu komentirao je vijest da je ‘više od 200 stručnjaka iz regije potpisalo Deklaraciju o zajedničkom jeziku’.

“Među stručnjacima su, između ostalih, Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Jasmila Žbanić, Dragan Markovina, Boris Buden, Viktor Ivančić… Krasna ekipa, jedino Frljića su zaboravili, ali on trenutno priča samo poljski!!!”, sarkastično je komentirao Peternel.

Podsjetimo, pokušaj oživljavanja ideološko-političke konstrukcije i takozvanog “srpskohrvatskog” koji nikada nije opstojao u stvarnosti – “Deklaraciju o zajedničkom jeziku” predstavljaju neki od potpisnika: profesor Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, Borka Pavićević, direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju i Vladimir Arsenijević u ime udruge KROKODIL, inicijatora ovog dokumenta. Tekst Deklaracije i njene ciljeve predstavit će 30. ožujka u Sarajevu.

> Ideološko-politički projekt: 30 ‘lingvista’ s područja bivše Jugoslavije pokrenulo Deklaraciju o zajedničkom jeziku

Riječ je o nastavku kampanje koju je prije nekoliko godina aktivno pokrenula hrvatska jezikoslovka Snježana Kordić, a što je najžalosnije – financiralo Ministarstvo kulture s potpisom tadašnje države tajnice Nine Obuljen Koržinek, današnje ministrice kulture.

Knjigu Jezik i nacionalizam, kojom se negira postojanje hrvatskoga jezika – kuće bitka i bivanja naroda hrvatskoga – upinjući se u isti mah dokazati da postoji ‘srpskohrvatski jezik’, koji je ‘policentričan’, kako navodi M. M. Letica, financiralo je ministarstvo s Biškupićem na čelu.

> Matija Štahan: Po čemu je hrvatski jezik jedinstven?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr