Pisac Michel Houellebecq, kritičar moderne Francuske primio Legiju časti

Foto: Fronteiras do Pensamento / wikimedia commons

Predsjednik Emmanuel Macron uručio je najviše francusko priznanje kontroverznom romanopiscu uspješnica Michelu Houellebecqu, što su neki osudili zbog njegovih čestih osuda moderne, sekularne francuske republike..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macron je Legiju časti uručio Houellebecqu na svečanosti održanoj kasno u četvrtak u Elizejskoj palači.

Diskretnoj svečanosti nazočile su poznate osobe iz izdavaštva i politike, a među njima bili su bivši predsjednik Nicolas Sarkozy, pjevač Jean-Louis Aubert koji je Houellebecqove pjesme uglazbio te francuski filozof Alain Finkielkraut.

Macron je za 63-godišnjeg Houellebecqa rekao da je “romantik u materijalnom svijetu” pa istaknuo da njegovi romani nisu pesimistični već puni nade u društvu kojemu su stupovi poput kulture i religije postali krhki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Houellebecqa neki smatraju najistaknutijim romanopiscem u domovini i u svijetu, no istodobno je jedan od najkontroverznijih.

Njegov posljednji roman “Serotonin” – o alkoholnom ovisniku i depresivnom zaposleniku ministarstva poljoprivrede u Parizu koji otkriva očajan život ruralne Francuske, postao je uspješnica čim je objavljen ove godine.

Kritičari su ga pohvalili kao proročki roman obrazlažući da je Houellebecq, vremešni “enfant terrible” tim romanom predvidio pokret Žutih prsluka koji potresa Francusku od kraja 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Houellebecqov prethodni roman “Pokoravanje”, objavljen na dan kada su džihadisti izveli smrtonosni teroristički napad na redakciju satiričkog tjednika Charlie Hebdo 7. siječnja 2015., predviđa da će Francuska izabrati muslimanskog predsjednika 2022. godine i uvesti šerijatsko pravo.

Romanopisac se proslavio nihilističkim romanima u kojima su protagonisti mizogini muškarci bez ljubavi, ovisni o usputnom seksu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.