Dobrović: Plitvicama prijeti devastacija i micanje s UNESCO-ova popisa

Foto: snimka zaslona

Neugodno je iznenadila vijest da bi naš dragulj, Plitvička jezera, mogao biti izbrisan s UNESCO-ova popisa zaštićene svjetske baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U fokusu je prekomjerna izgradnja na Plitvičkim jezerima, problem je u prostornom planu, nije se poštovala struka kod usvajanja plana. Sada se raspravlja o tome jesu li Plitvička jezera ugrožena do te mjere. Trebamo napraviti moratoriji na izgradnju, zatražiti od Centra za svjetsku baštinu formiranje povjerenstva i pokrenuti monitoring, izjavio je ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović u emisiji Studio 4.

Naglasio je da postoji i problem prekomjerne posjećenosti, zbog čega bi se špice trebale, u smislu prostora i vremena, rasteretiti kako bi se smanjilo opterećenje nacionalnog parka.

Spominje se i problem apartmanizacije, odnosno preizgrađenosti. Ingerencija za izdavanje građevinskih dozvola 2013. godine spuštena je na regionalnu razinu pa je bilo moguće lakše doći do građevinske dozvole kada su mjere zaštite minimalne ili ih uopće nema, objasnio je ministar i naglasio kako je nužno postupak izdavanja svih građevinskih dozvola podignuti na državnu razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da postoji dobra volja te će o problemu razgovarati s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, a smatra da se od jeseni problem može početi rješavati. Istaknuo je da se proces izgradnje treba zaustaviti inače bismo se suočili s trajno nepopravljivim stanjem. Osvrnuo se i na nepostojanje pročistača voda, što je nazvao katastrofalnim te traži trajna i interventna rješenja.

Procedura micanja s UNESCO-ova popisa traje te svojim akcijama možemo spiječiti da se to dogodi, dodao je Dobrović i zaključio kako vjeruje da će Hrvatska sačuvati to blago.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.