Počela rekonstrukcija šibenske tvrđave Barone

Počeli su radovi na rekonstrukciji šibenske tvrđave Barone koje s milijun eura sufinancira Europska unija, a ostatak investicije u iznosu od oko 300 tisuća eura osigurat će Grad Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekonstrukcija će trajati deset mjeseci, a radove je u srijedu obišao zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta koji je tom prigodom istaknuo da su oni rezultat jednoipolgodišnjih napora u pripremi dokumentacije.

Ugovorena vrijednost građevinskih radova, koji obuhvaćaju građevinsko-obrtničke, elektro-instalacijske i strojarske radove, iznosi 4,8 milijuna kuna.

Na tvrđavi Barone, istaknuo je Mileta, nalazit će se visokotehnološki muzej koji će koristiti tehnologiju ‘proširene stvarnosti’. Tako će posjetitelji putem pametnih telefona i prijenosnih računala, a u budućnosti i posebnih AR naočala, promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti, podsjetio je zamjenik gradonačelnika, dodavši da će posebna atrakcija biti pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz sam objekt će se iskoristiti prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja koji će moći primiti sto posjetitelja, u zapadnom kutu tvrđave uredit će se dječje igralište, a idejno rješenje uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine te stvaranje atraktivnog izletničkog lokaliteta.

Mileta je izrazio i nadu da će tvrđava Barone imati jednak broj posjetitelja kao i revitalizirana tvrđava sv. Mihovila, te da će privlačiti posjetitelje tijekom cijele godine, što je konačni cilj ove gradske vlasti, da učini grad atraktivnim za turiste ne samo u ljetnim mjesecima, već tijekom cijele godine.

Ovom prigodom zamjenik gradonačelnika najavio je da će Grad u suradnji s Društvom za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, koje je idejni pokretač revitalizacije šibenskih tvrđava, pokrenuti i radove na tvrđavi sv. Ivana za koju je pri kraju glavni i izvedbeni projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelina šibenskog fortifikacijskog sustava zaokružit će se, zaključio je Mileta, revitalizacijom tvrđave sv. Nikole, koja je najzahtjevniji i najskuplji projekt, kandidiran i za UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.