Site icon narod.hr

Počeli 31. Marulićevi dani – festival hrvatske drame: Evo koje se sve predstave izvode

Foto: HNK Split

Festival hrvatske drame 31. Marulićevi dani održat će se, u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, od 16. do 26. listopada u Splitu i Zagrebu. U konkurenciji za festivalske nagrade Marul bit će izvedeno 11 predstava po izboru dramatičarke i kazališne kritičarke Gordane Ostović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima izbornice izabrane predstave su raznolike, „neke od njih bave se, naravno, posljedicama pandemije, progovaraju o usamljenosti, otuđenju pa i depresiji, neke propituju korupciju i mešetarenje lokalnih moćnika na duhovit način, neke se bave odjecima tragedije Domovinskog rata, a druge pak na inteligentan način promatraju vječne stranputice muško-ženskih odnosa.“

Jedini festival posvećen hrvatskoj dramskoj riječi ni ove se godine, uslijed pandemijskih okolnosti, ne održava u svom tradicionalnom terminu krajem travnja. Gordana Ostović izabrala je 13 predstava, no dvije od njih iz objektivnih razloga neće biti odigrane. Zbog složenih produkcijskih okolnosti nije bilo moguće izvesti Monovid – 19 Zagrebačkog kazališta mladih, a zbog iznenadne bolesti u ansamblu neće biti izvedena ni drama Usidrene Elvisa Bošnjaka u produkciji HNK Split, pa se izvedba ta dva naslova planira za 32. Marulićeve dane.

Za ovogodišnje izdanje Marulićevih dana bilo je prijavljeno 40 naslova. „Brojem i kvalitetom prijavljenih predstava ovogodišnji festival ne odudara od uobičajenog prosjeka, unatoč činjenici da su u pandemijskoj godini profesionalna kazališta u Hrvatskoj izvela 34% manje produkcija“, ističe u svom obrazloženju Gordana Ostović. „Ovogodišnje predstave tematski su doista raznolike, neke od njih bave se naravno posljedicama pandemije, progovaraju o usamljenosti, otuđenju pa i depresiji, neke propituju korupciju i mešetarenje lokalnih moćnika na duhovit način, neke se bave odjecima tragedije Domovinskog rata, a druge  pak na inteligentan način promatraju vječne stranputice muško-ženskih odnosa. Ovo je i godina u kojoj su se u predstavama našli jaki ženski likovi, hrabri, ranjivi i ponosni, ponekad veći od života“ konstatira izbornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva predstava 31. Marulićevih dana, Zagreb 2020 GDK Gavella, odigrat će se u Zagrebu, u KUC Travno u subotu 16. listopada. U ponedjeljak se Festival nastavlja u Splitu izvedbama dvaju predstava HNK Split, Francuzice Ilije Zovka i mjuzikla Bambina Ane Tonković Dolenčić i Nene Belana. Slijede predstave: Olja Lozica Dobro je ništa Teatra ITD, Zagreb;  Autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine Fešta zagrebačkog Teatra Exit Deset pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života Ivana Ožegovića u produkciji Bjelovarskog kazališta, Centra za kulturu Trešnjevka i Umjetnička organizacija KreatorGrane smo na vjetru prema priči Jeana Gionoa Čovjek koji je sadio drveće karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom; Štajga Ivane Šojat Gradskog kazališta Joza Ivakić, Vinkovci; Gruntovčani Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana, i Umri ženski Marine Vujčić, obje u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh, Zagreb; te autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić Hotel Zagorje prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić Gradskog dramskog kazališta Gavella, Zagreb kao posljednja u službenoj festivalskoj konkurenciji.

Festival se zatvara u utorak 26. listopada dodjelom nagrada i izvedbom, van konkurencije za nagrade, dramske predstave Kiklop Ranka Marinkovića GDK Gavella u režiji Saše Anočića.

Pored navedenih predstava, na 31. Marulićevim danima 23. listopada bit će predstavljeno drugo izdanje  knjige Nikole Batušića Povijest hrvatskog kazališta izašle u izdanju Hrvatskog centra ITI, te Zbornika sa znanstveno-stručnoga skupa o Anatoliju Kudrjavcevu Teatar u Splitu i Split u teatru koji će biti predstavljen 26. listopada. Kao prvonagrađeni na natječaju Marin Držić za 2020. bit će 25. listopada javno čitan dramski tekst Plodna voda Marine Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program 31. Marulićevih dana možete pogledati na njihovim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version