Poglavar SPC Irinej u Božićnoj poslanici nazvao Kosovo srpskim Jeruzalemom

Foto: Fah

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej pozvao je u četvrtak u Božićnoj poslanici sunarodnjake na solidarnost s kosovskim Srbima, nazivajući Kosovo srpskim Jeruzalemom, a upozorio je i na pad nataliteta i pozvao na molitvu protiv pošasti suvremenog društva koje ponižavaju čovjeka i čine ga robom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Znamo da je na Кosovu i Metohiji ostao naš napaćeni narod da mučenički ispovijeda svoju svetu pravoslavnu vjeru i hrabro svjedoči svoje srpsko ime. Znamo, kao što i oni znaju, i ne zaboravljamo ništa od svega toga, jer su Кosovo i Metohija naš Jeruzalem, naša sveta zemlja”, poručio je patrijarh srpski u Božićnoj poslanici.

Sunarodnjake i vjernike upozorio je na pad nataliteta koji ugrožava postojanje i opstojnost naroda.

“Ništa nam, draga djeco duhovna, neće vrijediti ni država, niti uređeni gradovi i sela, ni ekonomski napredak kome toliko težimo, niti sva dobra ovoga svijeta, ako kao narod postupno, ali sigurno nestajemo, to jest ako više umiremo nego što se rađamo”, poručio je patrijarh srpski Irinej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je na molitvu za sve ljude svijeta, ugrožene pošastima suvremenog života.

“Molimo se za sve ljude, a naročito za mlade, namučene strašnim porocima narkomanije, alkoholizma, razvrata, lijenosti, gnjeva, srebroljublja, zavisti, gordosti, neumjerenosti, bezosjećajnosti i svim drugim porocima koji, obećavajući prividnu radost, zapravo unižavaju bogoliko dostojanstvo čovjeka i čine ga robom”, poručio je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC pozvao je pravoslavne kršćane i “svu djecu Crkve” da “bez obzira na to kako se drugi odnose prema nama bilo gdje, u domovini, okruženju i cijelom svijetu, svima uzvraćamo, po zapovijedi Božjoj, bratski i prijateljski, ma koje vjere i narodnosti oni bili, znajući da nas Bog ljubavi pita što mi činimo drugima, a ne što drugi čine nama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iako zabrinuti, ne gubeći nadu, molimo se Betlehemskom Bogomladencu da prosvijetli tamu i okrene dobru one koji drže poluge moći u svojim rukama. Ne bojimo se! Umjesto ovozemaljskih briga i straha, molimo se da mir Božji danas ispuni naša srca”, poručio je u Božićnoj poslanici poglavar SPC uz tradicionalni pozdrav – “Mir Božji, Hristos se rodi!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.