Pogledajte film ‘Djeca 1941.-1945’ Romana Leljaka večeras u Splitu

djeca
Montaža: Narod.hr, izvor: Snimka zaslona

Hrvatska udruga Benedikt i društvo Huda jama pozivaju Vas na prikazivanje filma “DJECA 1941. – 1945.” redatelja i scenarista Romana Leljaka koje će se održati dana 09.06.2022. u 19 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Ulica Zrinsko Frankopanska 19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film obiluje dokumentima, fotografijama i video snimkama iz Drugog svjetskog rata. Pokušava se odgovoriti na pitanja: Zbog čega se uporno prikriva istina o sudbini ratom stradale djece na području cijele bivše Jugoslavije? Zašto se hrvatskom narodu nameće kolektivna odgovornost za tobožnju nebrigu oko djece? Zašto se ne uzima u obzir da je najveća smrtnost djece bila 1946. godine kada je sveukupno u komunističkoj Jugoslavije umrlo njih 120.383 (najveća smrtnost od svih godina u vremenu od 1940. do 1950.), a da je u dobi do dvije godine starosti smrtnost bila veća od 15 posto. Što je bio uzrok tolikoj poslijeratnoj smrtnosti?

Film pruža nova saznanja o sudbini djece s Kozare čije su životne tragedije tema mnogih povijesnih istraživanja, knjiga i članaka. Film pokušava rasvijetliti sudbine te djece zametene ratnim vihorom, jer još i danas njihove sudbine koriste skupine povjesničara i političara u okviru tzv. krimena hrvatskog naroda te nametanja kolektivne odgovornosti svim hrvatskim generacijama za razdoblje drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.