Povjesničar Davor Marijan: Savez komunista Hrvatske poražen je na izborima 1990. zbog svoje nedoraslosti

Foto: SpeedyGonsales, commons.wikimedia.org

U petak, 10. studenog 2017., na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održao se znanstveni skup u povodu 80. obljetnice Komunističke partije Hrvatske/Saveza komunista Hrvatske, pod nazivom: „Između komunističkog ideala i zbilje (1937.-1990.)“ Skup organiziraju Odjel za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Hrvatski institut za povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od izlagača na skupu bio je i dr. sc. Davor Marijan s Hrvatskog instituta za povijest čije predavanje nosi naslov: “SKJ – SKH i kraj hrvatske šutnje”.

U razgovoru za Narod.hr uoči ovog skupa, dr. sc. Marijan istaknuo je kako će u predavanju donijeti osnovne značajke SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije u razdoblju od 1980.-1990.

“To je razdoblje od smrti Tita do raspada SKJ. Karakterizira ga totalna kriza sustava koja je počela s nepovoljnim gospodarskim stanjem.” ističe povjesničar te nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Osamdesete su na razini SFRJ obilježene nastojanjima SKJ da do kraja uđe u sve pore društva iako su istovremeno proklamirali odvajanje partije od države.”

“Desetljećem dominiraju dva pitanja: srpsko i obrambeno. Srpsko pitanje je bilo nastojanje Srbije da se konstituira kao država, što je značilo da pokrajine izgube status konstitutivnih elemenata federacije. U eri Slobodana Miloševića to je i realizirano kroz “antibirokratsku revoluciju” kako je nazivana uporaba masa za političke ciljeve. Na taj način je srušena jugoslavenska ustavna konstrukcija i otvoren prostor u kojem je Srbija pokušala postići dominaciju na razini federacije. Nije uspjela zahvaljujući u prvom redu otporu Slovenije.” objašnjava Marijan.

Upravo u tom razdoblju dolazi do preuzimanja nadzora nad Teritorijalnom obranom od strane JNA, posljedice čega će se osjetiti u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. sc. Marijan kaže: “Istovremeno, ali daleko od očiju javnost i JNA je pod izlikom modernizacije oružanih snaga razbila sustav općenarodne obrane i postigla nadzor na Teritorijalnom obranom.” te nastavlja osvrtom na pojavu “hrvatske šutnje”:

“Protiv je bila samo Slovenija. Hrvatska, odnosno SKH je s izuzetkom par pojedinaca uglavnom šutjela. Nedoraslost kriznom vremenu suvremenici su prozvali “hrvatskom šutnjom”. Pojava je kompleksna, ali se doista može svesti na ocjenu o nedoraslosti vremenu uz olakotnu okolnost da je sustav kolektivnog rukovođenja u republici i partiji onemogućavao pojavu lidera. U takvoj politici leže razlozi poraza SKH na izborima u proljeće 1990. Pobijedio je Franjo Tuđman s HDZ-om jer je jedini pokazao da ima volje i vizije za rješenje aktualnih političkih problema.”

Dr.sc. Davor Marijan (Priluka, 1966.) osnovnu i srednju školu završio u Livnu. U Zagrebu je završio dvopredmetni studij povijesti i arheologije na Filozofskom fakultetu. Na istom je fakultetu 2005. magistrirao s temom «Ustaške vojne postrojbe 1941.-1945» i 2006. doktorirao s temom «Jugoslavenska narodna armija i raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 1987.-1992. godine». Od 2001. radi u Hrvatskom institutu za povijest na projektu «Stvaranje Republike Hrvatske i Domovinski rat 1991.-1995.-1998.».
Bavi se vojnom poviješću Hrvatske i Jugoslavije u 20. stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.