Predavanje o velikoj kršćanskoj pobjedi kod Lepanta 1571. u četvrtak u Kaštel Sućurcu

Foto: gkk.hr

Gradska knjižnica Kaštela organizira predavanje Ante Grgića pod naslovom “Bitka kod Lepanta: neka se nikada ne zaboravi” u četvrtak 22. rujna u 19 sati u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu. Tom prilikom bit će predstavljena maketa bojnog broda sv. Jeronim, autorski rad Ante Grgića. Galija sv. Jeronim sudjelovala je u bitci kod Lepanta, najvećoj pomorskoj bitci ikada, u kojoj je zapadna civilizacija obranjena od osmanlijskih osvajača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S autorom će razgovarati Renata Dobrić. U glazbenom dijelu programa nastupit će Marin Petković na violini.

Bitka kod Lepanta

Bitka kod Lepanta dogodila se 7. listopada 1571. godine i završila je velikom kršćanskom pobjedom. Tom prilikom su se pomorske snage Svete lige sukobile s Osmanskim Carstvom i zauvijek je uništena osmanska premoć na Sredozemnom moru, čime je spriječen napad na Europu s juga.

Bitka kod Lepanta je ujedno bila i posljednja velika pomorska bitka u kojoj su sudjelovale galije. Naime, u to vrijeme bitke na moru su se vodile pomoću velikih galija s velikim brojem veslača i s velikim brojem naoružanih vojnika. Nakon sudara galija, vojnici su prelazili na neprijateljski brod i borili su se prsa o prsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitka je trajala nekoliko sati, a završila je premoćnom pobjedom Svete lige. U bitci je sudjelovalo i šest hrvatskih galija s Cresa, Krka, Raba, Šibenika, Trogira i Hvara.

U spomen na ovu slavnu bitku od 7. listopada 1571. u cijelom kršćanskom svijetu slavi se blagdan Gospa od Ružarija ili Gospe od Svete Krunice, a u podne zvone zvona. U starija vremena ovaj blagdan nazivao se Kraljica Pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.