Predsjednik festivalskog odbora Joško Ševo za Narod.hr o 26. Festivalu glumaca: ‘U žiri imam puno povjerenje’

Zagreb, 27.04.2017 - U Hrvatskom drustvu dramskih umjetnika održana je konferencija za medije uoèi 24. festivala glumaca. Festival su predstavili: Siniša Ruziæ, Perica Martinoviæ, Iva Hraste Soèo, Joško Ševo (na fotografiji), Marija Filipoviæ i Slaven Nuhanoviæ. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

Proteklog tjedna u ambijentu Kavkaz kazališne kavane predstavljen je 26. Festival glumca. Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom Festivalskoga odbora Festivala i istaknutim hrvatskim glumcem Joškom Ševom koji je naglasio da je “iznimno zadovoljan ovogodišnjim izborom predstava”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkurenciju 17 kazališnih predstava i izuzetnih umjetničkih ostvarenja prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije, ocjenjivat će stručni sud, u čijem sastavu su isključivo glumci, navodi predsjednik Festivalskog odbora Ševo, a na programu je i predstava Tihomira Dujmovića: ‘Tko je ubio Zvonka Bušića’.

Ocjenjivački sud ove godine čini Ankica Dobrić iz zagrebačkog kazališta „Gavella“, zatim Trpimir Jurkić, iz Hrvatskog narodnog kazališta te Vladimir Vidić-Flika iz Kazališta Marin Držić, a Joško Ševo ističe da “u žiri ima puno povjerenje”.

Naglašava i da je iznimno ponosan na dodjelu “Nagrade Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je i da je ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek najavila dolazak na zatvaranje festivala te da se raduje i popratnom programu koji čini “izložba kazališnih plakata i dodjela nagrade za najbolji kazališni plakat, blagoslov glumaca na misi 12. svibnja u 10:00 sati u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima te Glumačko sijelo”.

Domaćin ovogodišnjeg festivala je istaknuti kazališni, televizijski i filmski glumac, umirovljeni prvak Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Žarko Potočnjak.

O festivalu glumaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi festival glumca održao se u studenom 1994. godine.

Na Festivalu glumca glumci su izbornici, domaćini, članovi ocjenjivačkoga suda te se nagrade dodjeljuju isključivo za glumačka ostvarenja.

Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Koncertno kazališna agencija Asser Savus iz Vinkovaca, a utemeljili su ga Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemska županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival glumca je festival na kojemu laureati uz statuu “Fabijan Šovagović”, “Ivo Fici” i “Nevenka Filipović” dobivaju i novčanu nagradu.

26. festival glumca počinje 10., a završava 19. svibnja dodjelom nagrada i priznanja svim laureatima u gradu Otoku. Sve predstave u službenoj konkurenciji izvest će se u Otoku, Vukovaru, Županji, Vinkovcima i Iloku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.