Predsjednik HAZU Kusić na tribini u povodu 10. obljetnice smrti akademika Supeka

Foto: Fah

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u utorak na tribini u povodu 10. obljetnice smrti akademika Ivana Supeka, održanoj u X. gimnaziji „Ivan Supek“ u Zagrebu, naglasivši da je Supek bio gigant hrvatske znanosti, umjetnosti i humanizma, priopćeno je iz HAZU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Ivan Supek (Zagreb, 1915. – Zagreb, 2007.) od 1991. do 1997. bio je predsjednik HAZU.

U svom je govoru akademik Kusić istaknuo kako je Ivan Supeka bio “gigant hrvatske znanosti, umjetnosti i humanizma”, dodavši da je zahvaljujući svom međunarodnom ugledu, akademik Supek dao veliki doprinos međunarodnom priznanju Hrvatske.

„Bio je među rijetkima iz Hrvatske koji su svojim djelovanjem postigli svjetsku prepoznatljivost, kao i institucije koje je vodio – Institut Ruđer Bošković, Sveučilište u Zagrebu i HAZU“, naglasio je akademik Kusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao najveće zasluge akademika Supeka istaknuo je osnutak Instituta Ruđer Bošković 1950. godine, kojeg je pozicionirao kao najznačajniju znanstvenu instituciju u Hrvatskoj te njegovo djelovanje kao rektora Sveučilišta u Zagrebu kada je pokrenuo sveučilišnu reformu.

„Akademiku Supeku kao predsjedniku HAZU možemo zahvaliti otvorenost Akademije javnosti jer u njegovom mandatu su osnovana brojna znanstvena vijeća koja okupljaju znanstvenike i stručnjake iz cijelog društva, čime se Akademija potvrdila kao referentno mjesto u društvu. Smatrao je da se Akademija mora otvarati i mobilizirati najbolje pojedince u društvu. Također, u njegovo vrijeme osnovan je i Razred za tehničke znanosti, a uvedene su i nagrade HAZU“, rekao je akademik Kusić.

Kao Supekove zasluge spomenuo je i osnutak Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku s više od 200 svjetskih sveučilišta, te djelovanje u pagvaškom pokretu, čime je u doba Hladnog rata dao doprinos međunarodnom razumijevanju, prevladavanju blokovskih podjela i miru u svijetu. Podsjetio je i na njegov doprinos fizici, na osnutak Zavoda za teorijsku fiziku i dvaju zavoda za povijest i filozofiju znanosti, kao i na pokretanje poslijediplomskog studija iz prirodoslovlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i Supekov književni opus s 19 romana i 22 drame putem kojih je promicao svoje ideje.

„U svim područjima u kojima je djelovao postigao je vrhunce. Ponosni smo što HAZU danas ide njegovim tragom i što je akademik Ivan Supek bio naš član i predsjednik“, zaključio je akademik Kusić.

Na skupu su govorili i akademik Ivo Šlaus, prof. dr. Snježana Paušek-Baždar, prof. dr. Zdravko Radman i prof. dr. Krunoslav Pisk, a nazočan je bio i Supekov sin dr. Ivan Supek, priopćio je Marijan Lipovac iz Ureda za odnose s javnošću i medije HAZU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.