Predstavljanje knjige: Josip Pavičić – Gluho kolo

Mađarski institut u Zagrebu u suradnji s Nakladom Pavičić poziva na na predstavljanje nove knjige: Josip Pavičić, Gluho kolo; komentari, kritike, glose, polemike i pamfleti s detaljnim imenskim i predmetnim kazalo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanje će se održati u srijedu, 9. ožujka 2016., u 19 sati u Mađarskom institutu u Zagrebu, Ul. Augusta Cesarca 10.

O knjizi će govoriti: osim autora, Marko Ljubić, novinar, komentator tjednika 7dnevno; Zdravko Milinović, novinar, gl. urednik tjednika Globus; Nikola Štedul, nekadašnji predvodnik Hrvatskog državotvornog pokreta u emigaciji te u ime domaćina, ravnatelj Instituta dr. sc. Dinko Šokčević.

gluho-kolo-v

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međusobni odnosi tri Hrvatske

Gluho kolo pleše se bez glazbene pratnje. Svedeno je na ritmizirani pokret, a čuje se samo zvuk plesnih koraka, disanje plesača, šum nošnje i zveka metalnih ukrasa. Sve je stegnuto na bitno i skladno.

Takvo nastoji biti i Pavičićevo Gluho kolo: bitno i skladno. U njemu je važno što, ali i kako. Kolo je namijenjeno svim štovateljima britkog štiva, koje zanima hrvatska zbilja i njezina pozadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ishodište mu je u Pavičićevoj kolumni „Hrvatska gibanica“ iz Večernjeg lista.

Ima 345 poglavlja i detaljno imensko-predmetno kazalo iz kojeg se vidi o komu se i o čemu gdje što govori. A najviše se govori o međusobnim odnosima tri Hrvatske: Republike Hrvatske (RH), proustaške Hrvatske (PUH) i jugoslavenske Hrvatske (JUH). Pavičić se trudi da piše u korist RH, ali bez suvišnih obzira prema ikome, smatrajući da mnoge teškoće u hrvatskom društvu generira baš nevoljkost RH da okupi i osloni se na sve sastavnice svoga povijesnog iskustva, kao i neodlučnost da se i PUH-u i JUH-u bez pardona kaže što ih ide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.