Predstavljanje knjige ‘Prijepor Crkve i komunizma: s posebnim osvrtom na stanje u bivšoj Jugoslaviji’ u četvrtak na HKS-u

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Tvrtka Dominović s posebnim vas zadovoljstvom i ponosom poziva na predstavljanje knjige Mirka Ćosića “Prijepor Crkve i komunizma : s posebnim osvrtom na stanje u bivšoj Jugoslaviji” koje će se održati u četvrtak, 24. listopada 2019., u 12 sati u dvorani ”Blaženi Alojzije kard. Stepinac” na Hrvatskome katoličkome sveučilištu, Ilica 242, Zagreb.

Knjigu će, uz autora i predstavnika izdavača, predstaviti i recenzenti prof. dr. sc. Miroslav Akmadža i prof. dr. sc. Božo Skoko, a moderator je promocije Tomislav Šovagović.

Nakon višegodišnjeg sustavnog istraživanja autor je napisao djelo koje će osvijetliti manje poznate stranice povijesti crkveno-državnih odnosa na hrvatskim prostorima. Komunizam i njegov odnos prema vjerskim zajednicama, posebice prema Katoličkoj crkvi, kompleksno je pitanje na koje je Ćosić, dubinski zahvativši uzroke i posljedice, prijelomne događaje i aktere, zakulisne igre i diplomatske pregovore, dao analitičan odgovor. Ova knjiga pridonosi i kvaliteti hrvatske historiografije: autor se poslužio manje poznatim arhivskim materijalima iz Hrvatskoga državnoga arhiva, materijalima iz fonda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i osobnog fonda Svetozara Rittiga, oblinom periodikom hrvatskog jezičnog prostora te djelima dosad nepoznatih ili nedovoljno citiranih autora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HKS