Site icon narod.hr

Predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića ‘Mali noćni razgovori ljevice i desnice’ i istoimene predstave u ponedjeljak u Zagrebu

Foto: PR

Sve je spremno za novu kazališnu predstavu napravljenu po tekstovima Tihomira Dujmovića, kao i za promociju njegove istoimene knjige “Mali noćni razgovori ljevice i desnice”. Promocija knjige i izvođenje isječaka iz same predstave održat će se u ponedjeljak u dvorani Vijenac u 20 sati, a promotori su dr. Andrija Hebrang i dr. Zlatko Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijski pokrovitelj ovog događaja je Narod.hr.

Režiju ove sjajne predstave, kakva sadržajno nikada nije igrala u nekom hrvatskom kazalištu, potpisuje vrlo iskusni Želimir Mesarić (On je režirao preko 70 predstava, bio je ravnatelj drame i zagrebačkog i osječkog HNK, te je dugogodišnji profesor na Zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dramaturginja predstave je znamenita dramaturginja i teatrologinja, izbornica prošlih Marulićevih dana te redateljica brojnih projekata Mira Muhoberac.

Ovaj iskusni dvojac je upriličio predstavu po Dujmovićevoj novoj knjizi u kojoj dvojica povjesničara (naglašeno lijevi i naglašeno desni) analiziraju hrvatsku povijest doslovno od “desetog travnja do dočeka Vatrenih”. Televizijsku voditeljcu koja autoritarno vodi i navodi diskusiju glumi Lucija Dujmović, a Petra Tunjić uprizoruje kćerku “desnog” profesora povijesti. Vinko Kraljević je pak “ lijevi” povjesničar a Tomislav Martić “ desni” povjesničar.

“Ovakvu predstavu Hrvatska još nije imala”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sjajna Mira Muhoberac je nekako ukrotila tekst i napravila sjajan predložak, a Želimir Mesarić je iz njega izvukao najbolje detalje i poruke i napravio predstavu kakvu Hrvatska još nije imala, govorim to bez pretjerivanja”, ističe u komentaru za naš portal Tihomir Dujmović i dodaje:

”Vinko Kraljević i Tomislav Martić su sa toliko volje i želje prionuli ovim ulogama da ih je na probama bilo zadivljujuće gledati. Moja Lucija i Petra Tunjić dale su lepršavost, ali i kritičnost mladih generacija i uistinu sam zadovoljan i zahvalan cijelom timu da će Hrvatska po prvi puta imati prigodu gledati predstavu ovakvog sadržaja”.

Na upit što je tako originalno u predstavi Dujmović odgovara: ”Iskrenost u polemici ljevice i desnice kakve kod nas još nije bilo. Od teze desnog lika koji pita ”razumijem da ste zbacili ustaše ali zašto ste rušili državni okvir?”, do teze lijevog “vi ste mislili 90-tih da je dovoljno podići barjak i ispeći vola, zato vam država ovako i izgleda”, njih dvoje bistre more različitih tema od 1941. do danas, tema koje su iskopale ovaj povijesni jaz između hrvatske ljevice i desnice. Doslovno od desetog travnja 1941. do dočeka Vatrenih, teče njihov razgovor i strašna polemika, tako da uistinu mogu reći da Hrvatska predstavu ovakvog sadržaja još nije vidjela. Doživio sam potpuni bojkot medija i jednostavno nemam gdje oglasiti izvedbe. Zato sam reducirao ove prve javne izvedbe samo na tri predstave prije ljeta, a premijeru ću ostaviti za jesen”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak će biti predstavljena i Dujmovićeva knjiga po kojoj je predstava nastala. Tomislav Martić će pročitati par ulomaka iz teksta i bit će prikazani ulomci iz predstave.

Zbog, kako ističe Dujmović, potpunog medijskog bojkota, pretpremjerne predstave bit će izvedene samo 25. i 31. svibnja te 1. lipnja u centru za kulturu Trešnjevka, a karte se mogu rezervirati na telefon 01/3695457, dok se nova Dujmovićeva knjiga može naručiti na 099 3996 011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version