Predstavljen katalog djela Baltazara Adama Krčelića u NSK

Katalog “Baltazar Adam Krčelić u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu” posvećen tomu hrvatskomu povjesničaru, teologu i pravniku, predstavljen je u četvrtak u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas promoviramo bisere naše NSK, ali i cjelokupne hrvatske kulture, rekla je glavna ravnateljica NSK Tatijana Petrić dodavši kako se u ishodištu djela nalazi Krčelićeva želja iz oporuke da njegova djela budu dostupna javnosti.

Ocijenila kako su njegovi rukopisi, tiskopisi, pisma i knjige posebna vrijednost za istraživače i znanstvenike dodavši kako je Krčelić prvi otvorio vrata najveće hrvatske knjižnice svome narodu.

Povjesničarka Teodora Shek Brnardić ocijenila je kako se radi o luksuznom izdanju koje ima 668 stanica u kojem su popisana sva rukopisna djela, pisma i Krčelićeve knjige. U katalogu je objavljeno njegovih 400 pisama, napomenula je naglasivši kako je Krčelić zabilježio sva važne društvene događaje iz razdoblja svoga života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je i da su njegova djela važna za poznavanje tadašnjih osoba iz hrvatskoga društvenoga i političkog života.

Urednik kataloga Ivan Kosić naglasio je kako hrvatskom povjesničaru, teologu i pravniku Baltazaru Krčeliću pripada istaknuto mjesto u povijesti najveće hrvatske knjižnice. Ona ga bilježi kao prvoga koji je, oporučnim darom, knjižnici Kraljevske akademije znanosti u Zagrebu ostavio svoje knjige, rukopise, cjelokupnu ostavštinu s naznakom da bude dostupna javnosti, podsjetio je Kosić.

Baltazar Adam Krčelić (1715. – 1778.) ostao je zapisan kao prvi koji je darovao svoju cjelokupnu ostavštinu (knjige, rukopise i pisma) Kraljevskoj akademiji znanosti u Zagrebu, odnosno njezinoj knjižnici, koja je danas poznatija kao Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Krčelić je pisao na latinskome jeziku i kajkavskome narječju hrvatskoga jezika. Među rukopisima u NSK je i njegovo najvrjednije djelo “Annue sive Historia ab Anno inclusive 1748.” u kojem Krčelić opisuje političke prilike u Hrvatskoj za vrijeme vladavine Marije Terezije, a koje je poslije cenzurirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rukopisu autor piše kritički o tadašnjim prvim ljudima Hrvatske. Tu je također i rukopis “De regnis Dalmatiae, Croatiae, Sclavoniae notitiae praeliminares” koji je posvećen povijesti Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije s posebnim osvrtom na Arpadoviće i značenje Kolomanova izbora za Hrvatsku 1012. godine.

Među tiskanim djelima tu je “Povijest stolne crkve zagrebačke Historiarum Cathedralis Ecclesiae Zagrabiensis Partis primae tomus I.” U prvome izdanju Povijest stolne crkve zagrebačke 1754. godine otisnuto je samo nekoliko primjeraka jer je ubrzo nakon početka tiskanja stigla zabrana biskupa Thauzyja. Krčelić je pripremao i drugi svezak Povijesti stolne crkve zagrebačke, no rukopis nije uspio pripremiti za objavljivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.