Site icon narod.hr

Predstavljen projekt “Između Dunava i Mediterana”

Projekt “Između Dunava i Mediterana – Istraživanje uloge rimske vojske u mobilnosti ljudi i dobara u razdoblju Rimskoga Carstva” (RoMiCRO), na kojemu će četiri godine biti angažirano 14 hrvatskih arheologa, predstavljen je u petak u Gradskome muzeju u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt ima potporu Hrvatske zaklade za znanost, a svrha mu je otkriti kako je rimska vojska provodila vlast, kako je djelovala i koja je njezina važnost u osvajanju novog teritorija, rekla je voditeljica projekta Mirjana Sanader s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Podsjetila je da je Hrvatska jedina europska zemlja koja je istodobno na Dunavu i na Mediteranu, što je svakako pridonijelo prihvaćanju projekta.

Projekt je počeo prije šest mjeseci, a zasad su arheolozi suvremenom tehnologijom detaljno istražili šire područje Aljmaša kako bi odredili lokalitete iz rimskoga razdoblja i eventualno ih povezali s rimskom vojskom ili fortifikacijskim sustavom na Dunavu koji je bio granica između Rimskoga Carstva i barbara.

Svrha je projekta, kako se ističe na mrežnim stranicama Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta, istražiti utjecaj rimske vojske na stanovništvo na tom području te na njihova naselja, trgovinu i gospodarstvo u cjelini, a podatci dobiveni istraživanjem bit će pohranjeni u kompjutorsku bazu podataka i na internetsku stranicu kako bi bili dostupni drugim znanstvenicima za njihova istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Slavonije terenska istraživanja provest će se i na nekoliko mjesta duž Jadrana.

U predstavljanju projekta RoMiCRO u Vukovaru sudjelovali su i znanstveni suradnici Domagoj Tončinić i Dino Demicheli, a nazočne je pozdravila i ravnateljica vukovarskoga Gradskog muzeja Ruža Marić.

Projekt RoMiCRO financira Hrvatska zaklada za znanost s 10 tisuća eura na godišnjoj razini, to jest s ukupno 40 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version