Predstavljen roman Ivana Vekića “Peta zapovijed”

Roman ratnoga ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića “Peta zapovijed” predstavljen je večeras u prostorijama Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata u Zagrebu.

O romanu su govorili profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Družbe Isusove Daniel Miščin i autor knjige Ivan Vekić.

Roman “Peta zapovijed” je panorama hrvatske sudbine, rekao je Miščin dodavši kako nas taj roman čini onakvima kakvi jesmo. Ocijenio je kako knjiga u svojoj potki tematizira odlazak jednoga svijeta te dodao kako je ona glas onih kojih više nema.

Istaknuo je kako ona oplakuje sudbinu maloga čovjeka u ratu pa se, kako je rekao, može nazvati novim opusom hrvatskoga boga Marsa. “Knjiga je misao o ljubavi za Hrvatsku”, napomenuo je Miščin dodavši kako se osim doživljaja temelji na simbolima, paradigmi, ideji i događajima s početka devedesetih godina.

Po Miščinovim riječima roman pita što je danas Hrvatska, koja se prodavala za stolovima i raznim kreditnim karticama.

Ovaj Vekićev roman je trag u vremenu ispisan prema vječnosti koja neće zaboraviti zašto smo se borili, napomenuo je Miščin dodavši kako je knjiga jedno od najljepših uprizorenja samoga autora kao čovjeka i pisca.

Podsjetivši kako su “oni, kojih više nema čuvali proljeće hrvatskoga naroda i države”, Vekić je istaknuo kako unatoč svemu nije razočaran jer ipak stvorena hrvatska država. “Kako će ona biti uređena to je sada naše pitanje”, rekao je dodavši kako knjiga govori o onima koje smo zaboravili.

Podsjetio je na maloljetne mladiće koja su kao dragovoljci odlazila u rat te njihove roditelji koji su za njima tragali. “Kad bismo ih pronašli, mi smo ih vraćali roditeljima”, rekao je dodavši kako su oni dajući krive podatke i lažna imena ponovno odlazili na bojišta.

Ocijenio je kako su mnogi od njih ginuli, a da nisu znali ratovati te dodao kako im još uvijek nismo podigli spomenik.

Napomenuvši kako se radnja romana drži stvarnosnih događaja, Vekić je podsjetio i na iznimnu hrabrost pripadnika HOS-a u Domovinskom ratu.

Roman “Peta zapovijed” objavljen je u vlastitoj nakladi.

Ivan Vekić rođen je u Poljicima kod Vrgorca 1938. Hrvatski je političar i pravnik. Jedan je od utemeljitelja HDZ-a 1989. godine. Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 1990. do 1992. godine, a 1991.-1992. godine bio je ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Autor je više knjiga, među kojima i knjige “Koraci u povijest: sjećanja i događaji”, zbirke priča u suatorstvu “Između četiri zida” te romana “Polje puno krizantema”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah