Site icon narod.hr

Predstavljena izdanja Hrvatskoga državnog arhiva

Izdanja Hrvatskoga državnog arhiva: “Arhivski vjesnik”, “Fontes”, FIAF”, “Priručnik za katalogizaciju – vodič za iseljeništvo” te knjiga Tanje Šarić “U vrtlogu komunizma: mladi Hrvatske 1945. ‒ 1954.” predstavljeni su u srijedu u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna urednica “Arhivskog vjesnika” Snježana Ivanović predstavila je sadržaj novoga broja te podsjetila kako časopis izlazi od 1899. te objavljuje radove iz arhivske teorije i prakse, povijesti institucija, arhivskoga zakonodavstva, pomoćnih povijesnih, informacijskih i drugih srodnih znanosti.

“Arhivski vjesnik”, napomenula je, objavljuje prikaze i recenzije strane i domaće stručne periodike i literature te izvješća s međunarodnih savjetovanja i kongresa.

U novom “Fontesu 23” objavljeni su, istaknuo je urednik Ladislav Dobrica, hrvatski ćirilični zapisi s područja Poljica i Omiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Fontes – Izvori za hrvatsku povijest” su periodična publikacija koja izlazi od 1995., a osnovna mu je zadaća objavljivanje izvornoga arhivskog gradiva važnoga za hrvatsku povijest.

Po riječima Dinka Majcena, hrvatsko izdanje “Priručnika za katalogizaciju pokretnih slika Međunarodne federacije filmskih arhiva – FIAF-u” je stručna publikacija koja omogućuje da se na jednom mjestu prikupi što veća količina informacija o nekom filmskom djelu.

Govoreći o knjizi Tanje Šarić “U vrtlogu komunizma: mladi Hrvatske 1945. ‒ 1954.”, Melina Lučić je naglasila kako je u knjizi opisan život mladih – u prvom redu učenika i radnika – u poratnom Zagrebu kroz djelovanje komunističkih omladinskih organizacija kao transmisija Komunističke partije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorica istražuje ulogu i značenje mladih u obnovi i izgradnji kroz omladinske radne akcije te njihovu ulogu kao “radničke omladine” u industrijalizaciji, u projektu opismenjivanja i naobrazbe, istaknula je te dodala kako su obrađene i teme o ulozi mladih u kulturi, prosvjeti te ideološki rad u obračunu s protivnicima režima.

Rajka Bućin ocijenila je posebno važnim izradbu Vodiča za iseljeništvo.

Ravnatelj HDA Dinko Čutura istaknuo je kako HDA čuva gotovo 30 tisuća dužnih metara gradiva od 10. stoljeća do današnjih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je gradivo, napomenuo je, raspoređeno u gotovo dvije tisuće arhivskih fondova i zbirki.

“HDA posjeduje više od 750 tisuća fotografija i više od 7 milijuna mikrofilmskih i drugih snimaka dokumenata iz različitih ustanova iz Hrvatske i izvan nje,” rekao je Čutura dodavši kako se u HDA čuva i bogat fundus nacionalne filmske baštine.

Naglasio je kako HDA čuva jednu od najvrjednijih specijalnih knjižnica u Hrvatskoj s više od 160 tisuća svezaka arhivističke literature, povijesnih izvora i službenih publikacija.

HDA, istaknuo je, nastoji korisnicima i građanima približavati arhivsku memoriju te dodao kako je kroz čitaonice HDA svake godine prođe zavidan broj istraživača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version