Site icon narod.hr

Predstavljena knjiga Bože Skoke ‘Hrvatski velikani’

Kao uspomena na hrvatske velikane koji su oplemenili i proslavili Hrvatsku te zadužili svijet, predstavljena je danas u Muzeju Mimara knjiga “Hrvatski velikani” izvanrednog profesora zagrebačkoga Fakulteta političkih znanosti Bože Skoke, u kojoj autor navodi 300 hrvatskih velikana koji su zadužili Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko su hrvatski velikani, pitanje je na koje je teško dati odgovor te odrediti kriterije, kazao je Skoko, a složili su se i recenzenti knjige, pa se tako u knjizi mogu naći od najpopularnijih hrvatskih velikana, određenih istraživanjem najčešćih hrvatskih gradskih trgova, najpoznatijih nagrada, poštanskih marki, do najpoznatijih i najproslavljenijih naših velikana u svijetu do onih najzaslužnijih za Hrvatsku.

Urednik Dražen Klarić kazao je kako knjiga nadilazi hrvatsku ideološku podjelu koja se manifestira kroz paradigmu Tuđman – Titom, naglasivši kako je potrebno izaći iz paradigmi i ideoloških podjela zbog kojih neselektivno govorimo o društvu, a u svojoj knjizi Skoko je ukazao na ljude koji su značajnim radom zadužili hrvatsko društvo i svijet.

Knjiga je rezultat brojinih rasprava, konzultacija, istraživanja te sugestija preko sto intelektualca te institucija od HAZU-a, Matice iseljenika, Sveučilišta u Zagrebu, Društva hrvatskih književnika, pa do Crkve, naveo je Skoko dodavši kako je prvo djelo napisano o hrvatskim velikanima, ono Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz 1886. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski velikani daleko su više od zbirke životopisa, kazao je jedan od recezenata Vladimir Lončarević dodavši kako je ključ razumijevanje našeg nacionalnog duha.

Skokina knjiga podsjeća da smo u još kompleksnijim vremenima u povijesti znali sačuvati svoju kulturu i identitet te da smo znali i prihvatiti one koji nisu bili hrvatskoga roda, istaknuo je Lončarević.

Knjiga Hrvatski velikani tu je da nas nadahnjuje i podiže našu samosvijest u vremenima ponajviše duhovne krize, rekao je Lončarević dodavši kako je ovo svojevrsna magna charta hrvatskog identiteta koja sačinjava ponos što pripadamo narodu koju je sačuvao svoj kulturni prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recenzent Neven Budak kazao je kako je teško odrediti pojam velikana, no još je teže odrediti koje sve ljude svrstavamo u hrvatske velikane, zapitavši jesu li velikani stranci u Hrvatskoj koji su zadužili i nas i svijet ili jesu li to hrvatski iseljenici ili ono koji živeći u Hrvatskoj se nisu smatrali Hrvatima.

Budak smatra da treba govoriti o ljudima koji su živjeli ili žive na hrvatskom prostoru.

Naš zaborav uvjetuje i sustav globalizacije, rekao je recenzent Ivan Tanta dodavši ako ne budemo znali tko smo, nećemo znati ni što danas hoćemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanju knjige nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je nakon predstavljanja novinarima izjavio kako samo onaj narod koji poznaje svoju prošlost ima budućnost. Poseban je napor da u našoj kolektivnoj svijesti zadržimo one koji su doprinijeli našoj budućnosti, rekao je predsjednik.

Knjigu je objavio Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version