Predstavljena knjiga ispovijesti onih koji još uvijek tragaju za svojim nestalima u Domovinskom ratu: ‘Neka je pročitaju oni koji skrivaju istinu’

Foto: Snimka zaslona

U petak, 13. rujna, u Nadbiskupskom Vikarijatu Osijek predstavljena je knjiga Romane Bilešić i Danijele Mikole “Nestali 2”.

Na promociji je, uz autorice, govorio Ilija Lovrić, predsjednik Udruge Obitelji nestalih Osijek.

Knjiga “Nestali u Domovinskom ratu 2”, kao i njezina istoimena prethodnica, donosi ispovijesti roditelja, supružnika, djece i braće 45 nestalih osoba tijekom rata.

“Ova je knjiga splet priča – tužnih, potresnih ispovijesti, ovo je jedna teška okrutna istina. Svi ovi ljudi već četvrt stoljeća pokušavaju naći odgovor na samo jedno pitanje koje je zapravo jednostavno, a na koje nemaju pravo – gdje su njihovi najmiliji”, izjavila je na predstavljanju knjige u Zagrebu Romana Bilešić.

Mikola je podsjetila da projekt “Nestali” provodi list “24 sata” već dvije i pol godine, objavljujući svakog vikenda priču jedne nestale osobe, a kada se sakupi određeni broj objavi ih se u tiskanom izdanju. Najavila je da će projekt provoditi dokle god budu imali sugovornike, prenosi HRT.

“Svaki dan nam je težak, ne znam koji je dan gori. Svakoga ponedjeljka idem prvo vidjeti ima li u sandučiću neka ceduljica, je li se netko javio s nekom informacijom. Ja ne mogu pričati kolika je to bol. Ne bih to nikome poželio. Ni najgorem neprijatelju. Da budem iskren, da mi je naći bar dvije kosti da ih pokopam pa da se smirim. Ja sam 15 godina u Osijeku otkako sam preuzeo tu dužnost i u 15 godina mi smo pokopali dva čovjeka. Petnaest majki je umrlo”, rekao je Ilija Lovrić za Večernji list koji već 28 godina traga za sinom Ivicom. Imao je samo 18 godina.

“Ova knjiga jako nam puno znači. Puno nam je pomogla. Otvorili smo vam vrata naših srca i domova, samo daj Bože da su je pročitali oni koji istinu skrivaju sve ove godine. Ne znam kako mogu mirno spavati”, rekao je Lovrić.

Suautorica knjige Romana Bilešić okupljene je upoznala s rezultatima i uspjesima koje je serijal Nestali polučio u ove tri godine.

“Ne smijemo odustati. Ako ništa drugo, istina će ostati u tim knjigama”, zaključila je Bilešić koja se sa suautoricom Danijelom Mikolom odrekla dobiti od prodaje knjige.

“Knjige možete kupiti na kioscima Tiska, a redakcija 24 sata, Romana i ja odrekli smo se dobiti od prodaje. Dobit ide u korist obitelji nestalih. Nismo se odrekli jedino pozitivnih rezultata potrage za nestalima, jer ćemo ih tražiti dokle god budemo mogle.”

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT/Večernji list