Predstavljena knjiga Mirjane Polić Bobić “Hrvatska / Španjolska: kulturne i povijesne veze”

unizg.hr

Knjiga predstojnice Katedre za španjolski jezik i Katedre za hispanske knjizevnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Mirjane Polić Bobić, “Hrvatska / Španjolska: kulturne i povijesne veze” predstavljena je u četvrtak u palači Dverce u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na predstavljanju su govorili španjolski veleposlanik Eduardo Aznar, akademik August Kovačec, izaslanica ministrice kulture Dubravka Đurić Nemec te državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić koja je, uz ostalo, istaknula iznimnu bilateralnu suradnju od priznanja Hrvatske danas, priopćeno je iz španjolskoga velposlanstva. Veleposlanstvo je prošle godine dodjielilo prof. dr. sc. Mirjani Polić Bobić Kraljevsko odlikovanja Reda Izabele Katoličke (slika).

Veza dvije rubne točke sredozemlja 

Autorica knjige istaknula je bogatstvo građe izvrsnih i zanimljivih odnosa Hrvatske i Španjolske, kao rubnih točaka sredozemnoga bazena, napomenuvši kako je u knjizi izdvojila one teme koje su nju najviše intrigirale, s obzirom na to da knjiga nema enciklopedijskih aspiracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako se nada da će naraštaji hispanista koji stasaju na hispanskim katedrama diljem Hrvatske nastaviti i upotpunjavati u budućnosti njezin rad.

Kako je istaknuto, riječ je o drugom i znatno nadopunjenom dvojezičnom izdanju koje je zahtijevalo iscrpan istraživački, a posebice prevoditeljski rad.

Prvo je izdanje objavljeno 2000. godine, a novome, objavljenom u nakladi Društva hrvatskih književnika i prijevodu Albertine García Corveiras, dodana su nova poglavlja te su, slijedom autoričina istraživanja, izmijenjeni i neki dijelovi prijašnjega teksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorica u knjizi istražuje hrvatsko-španjolske povijesne i kulturne veze u razdoblju od 16. do 21. stoljeća.

Od Habsburga do EU 21. stoljeća

Kako se ističe u priopćenju, glavne teme kojima se bavi su srednjovjekovni izvori za međusobno prepoznavanje dvaju kulturnih i nacionalnih prostora i veze dviju sredozemnih obala na kraju Srednjeg vijeka; veze u 16. stoljeću pod habzburškom Krunom; veza Napuljskog potkraljevskog dvora i senjskih uskoka; misionarski rad hrvatskih isusovaca u Novom svijetu pod egidom španjolske kraljevske vlasti; ogledna i putopisna književnost španjolskih autora o Hrvatskoj i hrvatskih autora o Španjolskoj u 20. i 21. stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednje, peto poglavlje predstavlja svojevrsnu komentiranu kroniku bogatih veza između dviju zemalja i kultura u novom okviru, odnosno u zadnjih 25 godina otkako je Španjolska službeno priznala Republiku Hrvatsku.

Knjiga završava prilozima nekih od književnika, publicista i znanstvenika o kojima je riječ u knjizi. Tako su zastupljeni Ivan Ratkay, Ferdinand Konšćak, Janko Polić Kamov, Miroslav Krleža, Bogdan Radica, August Cesarec, Pavao Tijan, Luka Brajnović, August Kovačec, Arturo Pérez-Reverte i Hermann Tertch, dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.