Predstavljena knjiga “Povijest Hrvatskog jezika”

U Matici hrvatskoj danas je održano predstavljanje knjige “Povijest Hrvatskog jezika” u organizaciji Društva za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o trećem dijelu velike edicije u kojoj na 670 stranica, četrnaest istaknutih autora u trinaest poglavlja obrađuje “unutarnju” povijest (povijest gramatičkih i pravopisnih promjena) i “vanjsku” (kulturalnu i političku) povijest hrvatskoga jezika.

Knjiga “Povijest hrvatskog jezika” objedinjuje povijest hrvatskog jezika u 17. i 18 stoljeću i ne predstavlja samo pregled dosadašnjih istraživanja o pojedinim analiziranim temama već se unutar nje nude i nova tumačenja, ali i dosad nepoznate činjenice. Ona daje pregled razvoja organskih idioma u 17. i 18. stoljeću, štokavskog narječja, kajkavskog narječja, čakavštine, hrvatskog pisma i pravopisa, hrvatske gramatike, hrvatske leksikografije, hrvatskih imena te samog hrvatskog jezika.

Prvo je poglavlje knjige o hrvatskomu jeziku u razdoblju baroka i prosvjetiteljstva zamišljeno kao uvodno i dodijeljeno akademiku Katičiću, ali i svi ostali prilozi “pisani su na visokoj razini”, naglasila je dr. Marijana Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori poglavlja su: Radoslav Katičić, Josip Lisac, Sanja Vulić, Loretana Farkaš, Barbara Štebih Golub, Ivica Vigato, Josip Bratulić, Mateo Žagar, Sanda Ham, Marko Samardžija, Anđela Frančić, Ranko Matasović, Diana Stolac i Sanja Holjevac.

Prof. dr. Josip Lisac, ujedno i urednik knjige, naglasio je da su nastojali odabrati najbolje poznavatelje pojedinih pitanja i postići zastupljenost autora iz raznih sredina.

Na početku predstavljanja prof.dr. Ivo Pranjković dao je kratak pregled priloga i naglasio da su svi autori pridonijeli kvaliteti knjige koja stoga ne zaostaje za kvalitetom prve dvije knjige te ju je preporučio “svima koje zanima hrvatski jezik”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat je naglasila da je doprinos ove knjige “velik i neupitan”, a prof. Ante Bičanić istaknuo je njezinu likovnu stranu koja “dokumentira vrijeme u kojem su jezikoslovci djelovali”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.