Predstavljena knjiga Veljka Vučetića “Pjesnik i mistik”

Foto. www.dhk.hr

Knjiga hrvatskoga pjesnika, prozaika i esejista Veljka Vučetića, koju su priredili Hrvoje Čulić i Biserka Goleš Glasnović, “Pjesnik i mistik” predstavljena je u srijedu u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priređivačica Biserka Goleš Glasnović istaknula je kako je Vučetić gotovo nepravedno zaboravljen predstavnik novijega splitskoga književnog kruga, osobito njezine lirske dionice.

Naglasila je kako izbor u ovoj knjizi donosi kritički odabir njegovih stihova, putopisne proze i likovnih eseja te izbor iz korespondencije.

Čitatelju smo ponudili, ocijenila je, najbolje dijelove Vučetićeve književne ostavštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto. www.dhk.hr

Vučetićevo pismo prožeto je sklonošću meditaciji, oduhovljenju svijeta i mističkom poimanju zbilje, rekla je dodavši kako je njegov izraz liričan, samo što ta lirika biva oblikovana stihom, pretopljena s putopisnom impresijom ili utkana u meditativno razmatranje tuđega umjetničkog, a napose likovnog djela.

Smatra kako je Vučetić kao tanani misaoni lirik i postromantični bjegunac od zbilje ostvario fine evokacije egzistencijalnih tjeskoba i dojmljive iskaze unutarnjih lomova tankoćutna duha u sukobu sa strogom slikom svijeta.

Ustvrdila je kako objavljivanje ovog izbora znači ne samo rehabilitaciju zaboravljenog opusa, nego i prinos poznavanju hrvatske književne scene druge polovice 20. st.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima akademika Tonka Maroevića, Vučetićevo djelo je svojevrsni spomenik jednoj epohi jer je riječ o pjesničkoj osobnosti koja je živjela svoj unutarnji život zalažući se za druge slikajući atmosferu Splita pedesetih godina.

“Vučetićje mislilac i bogotražitelj”, rekao je Maroević dodavši kako ga introspekcija prema vlastitoj nutrini vodi prema zvjezdanim visinama. Naglasio je kako je Vučetić pjesnik biblijske inspiracije s iznimnim osjećajem za vizualnu senzualnost. Vučetić je pjesnik prvih i zadnjih pitanja koji traga za odgovorima kroz sluh i zvukove, napomenuo je Maroević.

Knjigu Pjesnik i mistik (203 str.) objavio je splitski nakladnik Književni krug Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veljko Vučetić rođen je 1930. u Hvaru, a preminuo 1999. u Splitu. Autor je više zbirka pjesama, među kojima i zbirke “Kamporska zvona”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.