Predstavljena knjiga Veljka Vučetića “Pjesnik i mistik”

Foto. www.dhk.hr

Knjiga hrvatskoga pjesnika, prozaika i esejista Veljka Vučetića, koju su priredili Hrvoje Čulić i Biserka Goleš Glasnović, “Pjesnik i mistik” predstavljena je u srijedu u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

Priređivačica Biserka Goleš Glasnović istaknula je kako je Vučetić gotovo nepravedno zaboravljen predstavnik novijega splitskoga književnog kruga, osobito njezine lirske dionice.

Naglasila je kako izbor u ovoj knjizi donosi kritički odabir njegovih stihova, putopisne proze i likovnih eseja te izbor iz korespondencije.

Čitatelju smo ponudili, ocijenila je, najbolje dijelove Vučetićeve književne ostavštine.

Foto. www.dhk.hr

Vučetićevo pismo prožeto je sklonošću meditaciji, oduhovljenju svijeta i mističkom poimanju zbilje, rekla je dodavši kako je njegov izraz liričan, samo što ta lirika biva oblikovana stihom, pretopljena s putopisnom impresijom ili utkana u meditativno razmatranje tuđega umjetničkog, a napose likovnog djela.

Smatra kako je Vučetić kao tanani misaoni lirik i postromantični bjegunac od zbilje ostvario fine evokacije egzistencijalnih tjeskoba i dojmljive iskaze unutarnjih lomova tankoćutna duha u sukobu sa strogom slikom svijeta.

Ustvrdila je kako objavljivanje ovog izbora znači ne samo rehabilitaciju zaboravljenog opusa, nego i prinos poznavanju hrvatske književne scene druge polovice 20. st.

Po riječima akademika Tonka Maroevića, Vučetićevo djelo je svojevrsni spomenik jednoj epohi jer je riječ o pjesničkoj osobnosti koja je živjela svoj unutarnji život zalažući se za druge slikajući atmosferu Splita pedesetih godina.

“Vučetićje mislilac i bogotražitelj”, rekao je Maroević dodavši kako ga introspekcija prema vlastitoj nutrini vodi prema zvjezdanim visinama. Naglasio je kako je Vučetić pjesnik biblijske inspiracije s iznimnim osjećajem za vizualnu senzualnost. Vučetić je pjesnik prvih i zadnjih pitanja koji traga za odgovorima kroz sluh i zvukove, napomenuo je Maroević.

Knjigu Pjesnik i mistik (203 str.) objavio je splitski nakladnik Književni krug Split.

Veljko Vučetić rođen je 1930. u Hvaru, a preminuo 1999. u Splitu. Autor je više zbirka pjesama, među kojima i zbirke “Kamporska zvona”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv