Site icon narod.hr

Predstavljena knjiga ‘Vremeplov 3: kinematografske djelatnosti u Puli 1896 – 1918’

Foto: Fah

“Vremeplov 3: Kinematografske djelatnosti u Puli 1896 – 1918”, autora Dejana Kosanovića, naziv je knjige koja je u ponedjeljak predstavljena u Puli u sklopu 66. pulskoga filmskog festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuvši kako su u Pula Film Festivalu iznimno ponosni što je taj festival izdao tu knjigu, njegova ravnateljica Gordana Restović je rekla kako je knjiga nastala prije 30 godina te kako je lijepo što su je ponovno izdali u dopunjenom izdanju. Podsjetila je kako je pokojni Kosanović bio i ravnatelj tog festivala, a bavio se istraživačkim radom.

Filmski kritičar Daniel Rafaelić napisao je uvod knjige, za koju je izjavio da je nastala u turbulentnom vremenu.

“Te je 1988. godine Ena Begović odbila Zlatnu arenu za glavnu ulogu u filmu ‘Glembajevi’ i tu su bile vidljive rupture Festivala”, rekao je Rafaelić i dodao da Pula ima bogatu filmsku povijest i da je važna za cijelu regiju. Zato je, istaknuo je, zadaća bila ponovno izdati knjigu koja će biti priručnik novim generacijama.
Urednica knjige Sanela Pliško je rekla kako nisu zadirali u sadržaj knjige, nego su je jezično prilagodili, obogatili dodatnim fotografijama i nadopunili uvodom i zaključkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kći autora Jelena Dorogi-Kosanović odobrila je opsežnije izdanje knjige, u kojoj još nije odgovoreno na sva pitanje, u kojoj se, po riječima urednice, “krije dragulj recentne povijesti Pule”. Napomenula je da je njezin otac rado davao suglasnost za objavljivanje svojih djela ne bi li ona bila poticaj za daljnja istraživanja.

U knjigu su uvrštene fotografije iz fundusa Pomorskoga i povijesnog muzeja Istre, dobitnika ovogodišnje nagrade “Marijan Rotar”. Lana Skuljan-Bilić iz Muzeja rekla je kako je riječ o izvornoj građi fundusa Muzeja, starim razglednicama s motivima prvih pravih kina u Puli i fotografijama s motivima javnih povijesnih događaja.
“Svaka građa ima bogatu filmsku povijest zahvaljujući čemu dobivamo širu sliku grada. Pula je organski vezana za film, a Festival je kao takav utjecao na svijest ljudi u Puli, gradu neodvojivom od filma. Pula ima takvu i sadašnjost, a naša je zadaća da to sačuvamo”, zaključio je Rafaelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version