Predstavljena monografija akademika Elsa Kuljanića: Knjigu koju je poklonio Neilu Armstrongu nalazi se u američkom muzeju

Zagreb, 29.04.2009 - Danas je otvorena nova zgrada knjižnice HAZU. foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ ik

Monografija akademika Elsa Kuljanića “Život i znanost”, predstavljena u srijedu navečer u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) prikaz je, kako je istaknuto, izuzetnoga života i raznolikosti stvaranja akademika Kuljanića, te važan prinos zavičajnoj literaturi Cresa, njegova rodnog kraja.

Veliko je ovo slavlje velikoga i znamenitoga čovjeka, uvodno je rekao predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt. Napomenuo je i kako postoje dvije poveznice između akademika Kuljanića i njega, od kojih je prva ‘bodulstvo’ po obiteljskim korijenima iako, našalio se akademik Neidhardt, žitelji Cresa sebe ne smatraju ‘bodulima’. Druga poveznica je Akademija, odnosno tehnika u koju su obojica snažno uronjeni.

Akademik Kusić: Elso Kuljanić uvijek je povezivao znanost s industrijom

Neidhardtov prethodnik na čelu HAZU akademik Zvonko Kusić sažeo je izniman životopis akademika Kuljanića i njegov bogatu znanstvenu i nastavničku karijeru te naznačio kako se svemu tomu ima pridodati i Kuljanićevo pjesničko i glazbeno stvaralaštvo, ljubav za fotografiju i ribolov.

Sve te raznolikosti ujedinjuje pak, kako je rekao Kusić, Kuljanićeva otočka tvrdoglavost i otočka žilava životna priča koja ga je vodila na svim etapama njegova života i znanstvenog rada od Zagreba i Rijeke, do američkoga Cincinnatija gdje je 1971. otišao na doktorat do Udina. Podsjetio je kako je Kuljanić bio rektor Sveučilišta u Rijeci u teškim danima Domovinskog rata, a s tim u vezi, i na Kuljanićevu ideju koju je izrekao prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu za posjeta Rijeci da bi bivša vojarna na Trsatu trebala postati kampus. Tuđman je tu ideju podržao, a ostvarili su je Kuljanićevi nasljednici na mjestu rektora riječkoga Sveučilišta – akademik Daniel Rukavina i prof. dr. Pero Lučin.

Kada je pak riječ o Kuljanićevu znanstvenom radu, Kusić je istaknuo kako su načela na kojima je radio potpuno suvremena jer je akademik Kuljanić uvijek povezivao znanost s industrijom.

Knjiga koju je darovao Armstrongu nalazi se u washingtonskom muzeju

O Kuljanićevu pjesništvu govorila je fizičarka prof. dr. Rajka Jurdana Šepić koja je i interpretirala nekoliko njegovih pjesama i tako nazočne podsjetila na lijepu čakavštinu na kojoj su ispjevane.

Elso Kuljanić posvjedočio je kako ga je u njegovu profesorskom radu vodila strast da prenese svojim studentima znanje i iskustvo koje je stekao jer je siguran kako profesor treba biti altruist, a upravo je za to, smatra, profesor i plaćen.

Studentima je pak poručio da puno rade i pronađu zadovoljstvo u poslu koji rade, a da ne razmišljaju o novcu jer će i novac, rekao je, sigurno doći kao rezultat predana rada.

Akademik Elso Kuljanić, stručnjak, znanstvenik, sveučilišni nastavnik, dekan, rektor, pjesnik, glazbenik i kompozitor, rodio se 1936. u Stivanu na otoku Cresu (tada dijelu Italije) gdje je završio četiri razreda osnovne škole, a peti razred je položio pred komisijom u Malom Lošinju. Zatim je u Malom Lošinju završio trogodišnju industrijsku školu i postao tokar te je nastavio školovanje u Tehničkoj školi u Rijeci.

U Zagrebu je 1962. završio studij strojarstva i magistrirao te se zaposlio u Institutu za alatne strojeve gdje je radio 12 godina. Doktorirao je 1972. na University of Cincinnati u SAD-u, gdje je pored rada na doktoratu godinu i pol dana predavao predmet “Metal cutting.” Pritom mu je kolega bio Neil Armstrong, čovjek koji je prvi stupio na Mjesec. Njemu je Kuljanić darovao knjigu na hrvatskom jeziku “Mjesec je osvojen” koja se sada nalazi u muzeju Smithsonian u Washingtonu.

Unatoč ponudi da radi na američkom sveučilištu vratio se u Hrvatsku

Unatoč ponudi za rad na poznatom Boston University, vratio se u Hrvatsku. Od 1975. radio je kao profesor na Tehničkome fakultetu u Rijeci, a od 1993. na Sveučilištu u Udinama. Kao honorarni ili gostujući predavač predavao je i na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te na svjetskim sveučilištima: Massachusetts Institute of Technology, University of California, University of Kentucky, Università di Firenze. Na Sveučilištu u Rijeci bio je dekan Tehničkog fakulteta (1983.–1985.), prorektor (1989.–1991.) i rektor (1991.–1993,).

Akademik Elso Kuljanić znanstveno se i stručno bavio obradbom materijala odvajanjem čestica te proizvodnim strojarstvom, a neka su od njegovih otkrića i metoda primijenjeni i u proizvodnji.

Uz znanstveni i stručni rad od mladosti se bavio i pisanjem poezije i glazbom. Aktivni je član mnogih znanstvenih i strukovnih udruga, a od 1997. i redoviti član HAZU, te redoviti član International Academy for Prodution Engineering -CIRP. Dobitnik je Nagrade za znanstveni rad “Nikola Tesla” (1977.), Državne nagrade za životno djelo (2011), te nositelj počasnog zvanja professor emeritus (2011.).

Monografiju je objavilo Sveučilište u Rijeci uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Tehničkoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Prvi put predstavljena je u prosincu prošle godine u Rijeci kada je, posvjedočio je akademik Kuljanić, prvi put izvedena njegova kompozicija koju je skladao davne 1956. a za koju je tekst napisao Dragutin Britvić.

Tada, a i na zagrebačkome predstavljanju, pjesmu “Prošli maj” izvela je Kuljanićeva kći dr. sc. Karin Kuljanić uz glazbenu pratnju poznatih glazbenika violista Francesca Squarcu i organista Aleksandra Valenčića koji je svirao klavijature. Troje glazbenika izveli su još nekoliko muzičkih točaka uz veliko odobravanje nazočnih.

Predstavljanje je moderirala urednica knjige Elvira Marinković Škomrlj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina