Predstavljena najdiskutiranija i najvažnija vjerska knjiga desetljeća ‘Benediktova opcija’ autora Roda Drehera

Foto: www.verbum.hr

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 7. ožujka predstavljena je knjiga Benediktova opcija, a knjigu su predstavili dr. sc. Miro Radalj i mr. sc. Petar Balta, direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benediktova opcija namijenjena je svima koji mogu i znaju čitati znakove vremena, to je Dreherov gorljiv poziv kršćanima da odbace lažni optimizam ili fatalističko očajavanje te usvoje navike i pristup stvarnosti koji će njih i njihove obitelji poduprijeti u izazovima, krizama i pritiscima s kojima smo svi suočeni.

Suvremena civilizacija u očitoj je krizi i sve je više glasova koji upozoravaju da ništa više ne može zaustaviti propadanje Zapada i njegovu rastuću dekadenciju.

Rod Dreher, američki novinar i publicist u svojoj knjizi Benediktova opcija, koju je upravo objavila nakladna kuća Verbum, govori o tome kako se othrvati novim oblicima barbarizma i na kojim osnovama je moguća autentična preobrazba suvremene kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegove smione prosudbe i detaljne sugestije učinile su da je knjiga Benediktova opcija izazvala velike rasprave i postala međunarodni bestesler, a New York Times ju je označio kao „najdiskutiraniju i najvažniju vjersku knjigu desetljeća.“

Dreher, osim što analizira suvremeno društvo i stanje kršćanstva unutar njega, propituje kako je u takvom društvu i kulturi moguće živjeti autentičnim kršćanskim životom – kao osoba, obitelj i zajednica. Strategija koju predlaže za očuvanje kršćanskog identiteta i za izlazak iz aktualne krize oslanja se na autoritet Svetoga pisma, mudrost prvih kršćana, a najviše na monaške zajednice koje su preporodile Europu nakon raspada Rimskog Carstva. Dreher tako u ovoj knjizi iznosi smionu tvrdnju da je put u budućnost zapravo put iz prošlosti – onaj sv. Benedikta.

Kao što je sv. Benedikt izgradio duhovne zajednice koje su spasile ne samo kršćanstvo nego i cijelu zapadnu civilizaciju tako i suvremeni kršćani trebaju izgraditi snažne korablje za dugačko putovanje mračnim vodama našega doba, ističe Dreher, dajući i vrlo konkretne prijedloge kako to učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.