Predstavljena zbirka pjesama Ive Čuvalo “Grliti nebo”, kršćanskog nadahnuća

oblačno
Foto: Thinkstock

Zbirke pjesama književnice Ive Čuvalo “Grliti nebo” predstavljena je u ponedjeljak navečer u sklopu Pasionske baštine, u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O knjizi su govorili predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, urednik knjige Vladimir Lončarević te ilustrator knjige Želimir Ivanović i autorica Iva Čuvalo.

Stihove iz zbirke kazivao je dramski umjetnik Vinko Kraljević, a glazbeno ih izvodio Slavko Nedić.

Vidmarović je istaknuo kako je pjesnikinja Čuvalo i u ovoj zbirci pokazala snažan lirski iskaz i zanatsku vještinu, koja joj omogućava izražavanje u svim pjesničkim oblicima, od bijelog stiha, do soneta i pjesama u prozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj knjizi, naglasio je, ona na zreo način razmišlja i promišlja o svijetu u kojem živi, o vlastitome mjestu u tome svijetu, a ponajviše o božanskoj emanaciji ljudskih vrijednosti, ponajprije dobrote, a potom ljepote.

Stoga ovi stihovi predstavljaju vrijedan doprinos suvremenoj hrvatskoj poeziji kršćanskoga nadahnuća, ocijenio je Vidmarović.

Podsjetio je kako Čuvalo objavljuje pjesme i članke u časopisima Maruliću, Danici i Kršnom zavičaju, a svoje druge radove u revijama, zbornicima te listovima kao što su Hrvatska revija, Majka, Sveta Božićna noć, Hrvatski kalendar, Ognjište, Hrvatski list, Tomislav, Politički zatvorenik i Crkva u malom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako su joj pjesme uvrštene u antologije “Pod nebom Bleiburga”, “U sjeni transcendencije”, “Hrvatska uskrsna lirika: od Kranjčevića do danas”, “Hrvatska božićna lirika: od Kranjčevića do danas”, “Krist u hrvatskom pjesništvu”, “Hvaljen budi, Gospodine moj: sveti Franjo u hrvatskom pjesništvu”, “Križni put u stihovima hrvatskih pjesnika XX. stoljeća” te “Kruh i vino”, te u izboru božićnih tekstova “Božićna nadahnuća”.

Njezine pjesme na slovenski jezik, podsjetio je, preveo je Martin Silvester.

Urednik knjige Vladimir Lončarević je naglasio kako pjesništvo Ive Čuvalo nije lišeno radosti, nade i ljepote te dodao kako ono potječe iz dubine eshatološkoga zrenja života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poezija Ive Čuvalo svijetli iz dubina vječnosti, ocijenio je Lončarević i dodao kako je u knjizi postignuta sretna ravnoteža između likovnih priloga te etičke i estetske razine napisanih stihova.

Zato ova zbirka ima, kako je rekao i Vidmarović, elemente pjesničko-likovne mape, dodao je Lončarević.

Zbirku pjesama “Grliti nebo” objavila je nakladna kuća Glas Koncila, a likovne priloge u njoj napravio je Želimir Ivanović.

Iva Čuvalo rođena je 1970. u Zagrebu. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavila je, uz ino, i zbirku pjesama “Rasanjene ptice”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.