Predstavljeno idejno rješenje spomen-obilježja poginulome snimatelju HRT-a Žarku Kaiću

U Osijeku je u srijedu predstavljeno idejno kiparsko-arhitektonsko rješenje spomen-obilježja poginulome snimatelju Hrvatske radiotelevizije Žarku Kaiću, koje je odabrano prošlog tjedna među dvadesetak radova pristiglih nakon javnog poziva za dostavu prijedloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idejno rješenje rad je arhitekata Bernarde Silov i Davora Silova te izvanredne profesorice na osječkoj Umjetničkoj akademiji Božice Dee Matasić. Za njega se jednoglasno odlučio ocjenjivački sud u kojem su bili Nikola Albaneže, Milan Bešlić, Nenad Fabijanić, Vlastimir Kusik, Vesna Kusin, Biserka Rauter-Plančić, Helena Sablić-Tomić, akademkinja Marija Ujević-Galetović te predsjednik Ive Šimat Banov.

“Motiv idejnog rješenja je kadar, televizijski okvir, koji je u jednoj dijagonali u odnosu na zadani prostor”, rekla je jedna od autorica Bernarda Silov, a Božica Dea Matasić je dodala kako su, osim što su se vodili idejom snimateljskog kadra, ujedno htjeli da rješenje ponudi i oblik slavoluka budući da će spomen-obilježje biti na jednom od ulaza u Osijek.

“Izabrali smo rješenje koje najsugestivnije izražava simboličke uvjete propisanog natječaja. U njemu su sadržani elementi koji su tražili da idejno rješenje treba uvažavati profesionalni rad Žarka Kaića, HRT-ova snimatelja poginulog u Domovinskome ratu. Ovo rješenje sažima upravo tu činjenicu i odražava ga likovno najeksplicitnije sa svojevrsnom simboličkom snagom”, istaknuo je voditelj projekta Milan Bešlić i dodao kako će autori odabranog rada biti nagrađeni s 35.000 kuna.
Ravnatelj HRT-a Goran Radman rekao je kako je to idejno rješenje respektabilan rad zahvaljujući kojemu je nestao njihov strah i strepnja o tome hoće li pronaći jednako kvalitetnu ideju nakon što su u kolovozu prošle godine na brdu Čukuru, u blizini Hrvatske Kostajnice, otkrili ‘Slomljeni pejzaž’, spomen-obilježje na mjestu pogibije snimatelja HRT-a Gordana Lederera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi ćemo dati sve od sebe da spomen-obilježje našem poginulom snimatelju Žarku Kaiću bude otkriveno na 25. obljetnicu njegove smrti, 28. kolovoza ove godine”, rekao je Radman i podsjetio kako žele obilježiti sva mjesta pogibije njihovih kolega u ratu jer to duguju njima, uspomeni na njih i njihovim obiteljima.

Žarko Kaić poginuo je 28. kolovoza 1991. snimajući prolazak tenkova kroz osječko naselje Brijest kod zloglasnoga vojnog poligona C, a ubijen je mecima iz vojnoga transportera.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izrazio je zadovoljstvo izabranim idejnim rješenjem, ističući kako će Osijek, u spomen na Žarka Kaića, na južnom ulazu dobiti jedinstveno umjetničko ostvarenje koje će “generacijama služiti kao istina o Domovinskom ratu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.