Predstavnici Crkve: “U Hrvatskoj se sakramenti ne neplaćuju, to nije dopušteno”

Crkva ne smije naplaćivati služenje misa za vjenčanje, krštenje, blagoslov ili druge usluge, poručio je Papa Franjo. “To su simbolične takse, one nisu obvezne, dapače preporuča se svećenicima i našim župama onaj koji je siromašan treba mu pomoći, tako da naplaćivanje sakramenata to je čudna tema, to je kontradikcija u sebi, to nam je nepoznato”, rekao je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makaranski, prenosi Dnevnik.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok papa poručuje da Crkva nije burza, od teologa dobivamo ponešto drugačije tumačenje.
“Svaki svećenik i biskup ima pravo na jednu lošu propovijed godišnje pa vjerojatno tako i Papa. Mislim da mu ta izjava i ta propovijed pripada jednoj od populističkih izjava, u kojima on od nekog pojedinačnog slučaja, radi neko opće pravilo. Mislim da se to pravilo ne može univerzalno primijeniti na cijelu Crkvu jer svaka Crkva ima svoj financijski sustav, odnosno svaka Crkva u svakoj zemlji ima svoj financijski sustav”, rekao je teolog Mladen Milić za Dnevnik Nove TV.

U Hrvatskoj se Crkva većinom financira od darova vjernika, ali postoje i propisane biskupijske takse. “To su poslovi koji, uvjetno rečeno i koštaju, takvih tarifa nema puno i one nisu visoke. To su tarife koje se primjenjuju za sprovode, vjenčanja, krštenje je dar tu nema tarife, i primjenjuju se za potvrdu, to su događaji koji se događaju jednom u životu”, tvrdi Milić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.