Premijera drame ‘Zlatni zmaj’ 21. studenoga u HNK Split

Drama “Zlatni zmaj”, u kojoj suvremeni njemački autor Roland Schimmelpfennig tematizira problem ilegalnih imigranata u Europi, premijerno će biti izvedena u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u petak, 21. studenoga u režiji Ivana Plazibata, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u splitskom HNK-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Riječ je o predstavi koja ima 48 scena, a u kojoj glumi pet glumaca svaki po pet uloga i sve to trajanju oko jedan sat i 15 minuta”, rekao je redatelj Plazibat.

Objasnio je kako, primjerice, jedan od glumaca u jednoj sceni glumi Azijata, u drugoj stjuardesu, u trećoj ženu žrtvu trgovine ljudima itd.

“Prilagođavali smo se toj suvremenoj dramaturgiji i ritmu izvedbe u kojem mladi igraju stare, a muškarci žene”, rekao je Plazibat, dodavši kako se radi o “prilično radikalnim principima izvedbe”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zlatni zmaj” je, kako je istaknuto, društveno angažirana crna komedija o statusu ilegalnih imigranata koji u Europu dolaze u potragu za boljim životom, da bi se našli u društvu u kojem ima svega osim ljudskosti.

Uloge u ovoj predstavi igraju: Marko Petrić, Andrea Mladinić, Anastasija Jankovska, Nikola Ivošević i Stipe Radoja.

Scenograf je Ozren Bakotić, kostimografkinja Petra Dančević, skladatelj je Gordan Tudor, dok je za scenske pokrete zadužena Ivana Pavlović. Oblikovatelj svjetla je Miroslav Mamić, a oblikovatelj tona Željko Mravak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roland Schimmelpfennig je rođen 1967. godine u Goetingenu (Njemačka). Radio je najprije kao slobodni novinar i autor u Istambulu, prije nego što je 1990. godine počeo studij režije na Otto-Falckenberg školi u Muenchenu. Nakon diplomiranja postao je asistent režije a potom i član umjetničkog vodstva na Muenchenskim komornim igrama.

Ubraja ga se među najistaknutije suvremene europske autore srednje generacije. Napisao je tridesetak kazališnih komada.

Schimmelpfennig je za komad “Zlatni zmaj” u produkciji beč

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.