Site icon narod.hr

Preminula Carmen Hernandez, suosnivačica Neokatekumenskog puta – ‘slobodna i fantastična žena’

Foto: ZENIT

U 80. godini života, preminula je Carmen Hernandez, koja je zajedno s Kikom Argüellom, šezdesetih godina prošloga stoljeća u Španjolskoj osnovala Neokatekumenski put, te je zajedno s njim i paterom Mariom Pozzijem bila u Međunarodnoj ekipi odgovornih za Neokatekumenski put. Umrla je nakon što joj se zadnjih godinu dana zdravstveno stanje pogoršavalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bila je slobodna žena. Sve su djevojke Neokatekumenskoga puta rekle kako su zahvaljujući njoj otkrile svoj ženski ponos, jer Carmen je bila fantastična. Uvijek je govorila o važnosti žene u Crkvi. Žena je najvažnije stvorenje stoga ju je đavao progonio od prve do posljednje stranice Biblije, od Postanka do Otkrivenja. Zahvaljujući njoj mnoge su djevojke postale klauzurne redovnice. Danas su samostani puni djevojaka iz Neokatekumenskoga puta, više od četiri tisuće časnih sestara”, istaknuo je Kiko Argüello koji je članovima Pokreta želio osobno javiti vijest o njezinoj smrti.

Za njom žale 22 tisuće neokatekumenskih zajednica u 110 država.

Nadbiskup Madrida Carlos Osoro Sierra u četvrtak će u prvostolnoj crkvi s početkom u 18 sati predvoditi sprovod, u nazočnosti brojnih biskupa i kardinala koji su povezani s Neokatekumenskim putom i njegovim članovima diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijenos sprovoda može se gledati online danas od 18 sati preko TV2000 i 13TV preko linkova:

http://www.tv2000.it/live/

 http://www.13tv.es/13-tv-directo/

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Carmen Hernandez posljednji je put viđena u javnosti 18. ožujka, tijekom audijencije na kojoj je Papa dodijelio misionarske dekrete neokatekumenskim obiteljima koje su odlazile u druge zemlje, navodi Catholic News Agency.

Rođena je 24. studenoga 1936., te je uz diplomu iz kemije neko vrijeme radila u prehrambenoj tvrtki koju je njezina obitelj osnovala i vodila. Ubrzo je napustila kako bi se pridružila Misionarkama Isusa Krista u inozemstvu. Također je imala i diplomu iz teologije.

Inspirirana radom Drugog vatikanskog sabora provela je dvije godine u Izraelu uz produbljivanje razumijevanja Svetog Pisma i kateheze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po povratku u Španjolsku upoznala je Kika Argüella i Put je krenuo. Zajedno su 60-ih godina počeli živjeti među najsiromašnijima, u barakama Palomeras Altasa u predgrađu Madrida, među Romima, beskućnicima i prostitutkama. Vjerovali su da je Isus Krist prisutan u trpljenju onih nezaštićenih. Ljudima su govorili o Bogu i Isusu Kristu, te je tako rođena prva zajednica Neokatakumenskoga puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version